Aktuelno 11

19.09.2024.

10:44

Pokojnog miljardera i oca ljubavnika Lejdi Di 20 žena optužilo za silovanje: "On je bio čudovište"

Više od 20 žena tvrdi da ih je seksualno napastvovao, a neke i silovao, Mohamed Al-Fajed, bivši vlasnik jedne od najpoznatijih robnih kuća na svetu Harods u Londonu, koji je preminuo prošle godine u 94. godini, objavio je BBC.

Izvor: Tanjug/jutarnji.hr

Pokojnog miljardera i oca ljubavnika Lejdi Di 20 žena optužilo za silovanje: "On je bio čudovište"
Profimedia

Podeli:

U dokumentarcu BBC-a "Al-Fajed: Predator u Harodsu", prikupljeni su dokazi da ta kompanija ne samo da nije intervenisala, već je pomogla da se prikriju optužbe za zloupotrebu.

Aktuelni vlasnici Harodsa rekli su da su "potpuno zgroženi" optužbama.

"Mreža korupcije i zlostavljanja u ovoj kompaniji bila je neverovatna i veoma mračna", rekao je advokat iz pravnog tima koji zastupa veliki broj žena, Brus Dramond i dodao da su se incidenti dogodili u Londonu, Parizu, Sen Tropeu i Abu Dabiju.

Možda vas zanima

Prema svedočenjima, Fajed bi žene napadao u kancelarijama Harodsa, u stanu u Londonu ili na putovanjima - često u Parizu u hotelu Ric, koji je takođe bio u njegovom vlasništvu, ili njegovom obližnjem imanju Vila Vindzor.

Profimedia

Bilo je nekoliko pokušaja da se Fajed razotkrije pre njegove smrti, posebno od strane časopisa "Veniti Fer" 1995. godine, sa člankom u kojem se navodi rasizam, nadzor osoblja i seksualno nedolično ponašanje, zbog čega je pokrenuta tužba za klevetu.

Možda vas zanima

Četrnaest žena sa kojima je BBC razgovarao nedavno je podnelo građanske tužbe protiv Harodsa za odštetu.

Incidenti su se dogodili u Londonu, Parizu, Sen Tropeu i Abu Dabiju.

"Bilo je očigledno da ne želim da se to dogodi. Nisam mu dala dozvolu. Samo sam želela da se to završi", rekla je jedna od žena koje je Mohamed silovao u svom stanu u Park Lejnu u Londonu. Druga žena je rekla da ju je Al Fajed silovao u svojoj kući u Mejferu.

"Mohamed Al Fajed je bio čudovište, seksualni predator bez moralnog kompasa", rekla je ona i dodala da su svi njegovi zaposleni njemu bili "samo igračke".

Neki zaposleni su rekli da je očigledno šta se dešava, ali to nisu mogli sami da spreče.

"Svi smo se gledali dok smo prolazili kroz ta vrata i pomislili: 'Jadna devojka, danas je tvoj red' Osećali smo se potpuno nemoćno da to zaustavimo", rekao je jedan zaposleni. Žena po imenu Alis je BBC-ju takođe rekla da ju je silovao Al Fajed. Jedna žena po imenu Rejčel, koja je radila kao njegov lični asistent 90-ih, rekla je istu stvar.

Jednog dana, posle smene, Mohamed ju je pozvao u svoj stan u Park Lejnu. Ispričala je kako joj je Fajed rekao da sedne na krevet i stavi ruku na njegovu nogu. Odmah joj je bilo jasno šta želi.

"Sećam se da sam osetila njegovo telo na sebi, njegovu težinu. Upravo sam ga čula kako ispušta ove zvukove. I... samo sam otišla negde drugde u svojoj glavi. Silovao me je", rekla je ona.

BBC je razgovarao sa 13 žena koje je biznismen seksualno napao u svom stanu Park Lejn, od kojih su četiri rekle da ih je silovao. Sofija, koja kaže da ju je seksualno zlostavljao, opisala je situaciju kao "neizbežnu noćnu moru".

"Nisam mogla da odem. Nisam imala porodicu kojoj bih se vratila, morala sam da plaćam kiriju. Znala sam da moram da prođem kroz ovo i nisam želela. Bilo je užasno", rekla je ona.

Fajedov lični asistent Gema, koja je radila za njega od 2007. do 2009. godine, rekla je da je njegovo ponašanje na službenim putovanjima zastrašujuće. Rekla je da ju je silovao u zamku Vindzor, nekadašnjem domu kralja Edvarda VIII.

i njegova supruga Volis Simpson. Rekla je da se probudila u sobi, a Fajed je stajao pored kreveta. Nosio je samo svileni kućni ogrtač. Zatim je pokušao da uđe sa njom u krevet, što je ona odbila. Nastavio je da pokušava da uđe u krevet i na kraju se našao na njoj.

"Nisam mogla da se pomerim. Bila sam okrenuta prema krevetu, a on se samo pritisnuo uz mene", rekla je ona. Ispričala je kako ju je silovao, a zatim joj je rekao da se istušira ​​sa dezinfekcionim sredstvom.

"Očigledno je želeo da izbriše svaki trag o njemu oko mene", kaže ona.

Još osam žena izjavilo je medijima da ih je pokojni biznismen seksualno napao u Parizu, a pet njih je napad opisalo kao pokušaj silovanja.

Fajedova preduzetnička karijera počela je na ulicama Aleksandrije u Egiptu, gde je prolaznicima prodavao gazirana pića. Ali brak sa sestrom milionera saudijskog trgovca oružjem pomogao mu je da stvori nove veze i izgradi poslovnu imperiju.

Preselio se u Veliku Britaniju 1974. i već je bio poznata javna ličnost kada je preuzeo Harods 1985. Tokom 1990-ih i 2000-ih, redovno se pojavljivao kao gost u poznatim televizijskim emisijama.

U međuvremenu, Fajed - čiji je sin Dodi poginuo u saobraćajnoj nesreći zajedno sa princezom od Velsa, Dajanom, 1997. godine, postao je poznat novoj generaciji kroz seriju "Kruna".

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: