Aktuelno 14

18.09.2024.

21:16

Tragedija koja je zavila Crvenu jabuku u crno: 38 godina od strašne nesreće u kojoj su poginuli članovi grupe

Tačno pre 38 godina, 18. septembra 1986. godine, članovi Crvene jabuke doživeli su tešku saobraćajnu nesreću u Jablanici. Putovali su na koncert u Mostar.

Izvor: Index.hr

Tragedija koja je zavila Crvenu jabuku u crno: 38 godina od strašne nesreće u kojoj su poginuli članovi grupe
Profimedia

Podeli:

Na licu mesta poginuo je basista grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl (poznat kao Zijo i Para), zadobio teške povrede. Preminuo je u bolnici 1. oktobra iste godine. Njihov koncert na mostarskom stadionu Kantarevac bio je dugo najavljivan i trebalo je da označi početak ambiciozne turneje mladog benda.

Članovi orkestra krenuli su sa tri automobila i malim kamionetom s instrumentima iz Sarajeva prema Mostaru u popodnevnim satima. Bas-gitarista Aljoša Buha, solista Dražen Ričl Zijo i vozač Zlatko Arslanagić sedeli su u "Fići". Iza njih su u "Golfu" vozili Dražen Žerić i Darko Jelčić. Neposredno iza Jablanice, na putu prema Mostaru, Žerić i Jelčić, kao i predstavnici "Atlasa" iz Zenice, organizatora turneje, u "Zastavi 1500", naišli su na veliku grupu ljudi okupljenih oko smrskanog "Fiće". Nisu imali vremena da mnogo obraćaju pažnju jer su žurili na koncert.

Nažalost, u tom "Fići" bili su njihovi kolege. "Fićo" se u oštroj krivini zaneo, skrenuo na levu stranu i uz snažan udarac sudario s kamionom vršačke registracije. Na mestu nesreće kod Jablanice 2009. godine postavljena je spomen-ploča. O nesreći je jednom prilikom za "In Magazin" govorio Dražen Žerić Žera.

"To je bio težak dan... Mi smo već bili na stadionu u Mostaru, bio je pun, tek oko pola 8 uveče došla je policija. Scena je bila dirljiva, nastao je muk na stadionu, ugasili su muziku i kako smo mi krenuli prema bolnici u Mostaru, tako je i sa nama krenula sva ta publika. Ispred bolnice bilo je tri, četiri hiljade ljudi", rekao je.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: