Aktuelno 8

18.09.2024.

13:38

Objavljen prvi snimak olupina podmornice Titan VIDEO

Prvi snimak olupina podmornice Titan snimljen nakon smrtonosne implozije u junu 2023. objavljen je juče na javnoj raspravi o nesreći u kojoj je poginulo pet osoba. Snimak je napravila obalska straža.

Izvor: Index.hr

Objavljen prvi snimak olupina podmornice Titan VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ljudi u podmornici su poginuli kada je veliki pritisak okeana doveo do implozije kod obale Njufaundlenda u Kanadi.

U podmornici su bili britanski istraživač Hamiš Harding, britansko-pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman, Stokton Raš, izvršni direktor kompanije OceanGate, američke kompanije koja je vlasnik Titana, i francuski ronilac Pol-Anri Nargeolet.

Možda vas zanima

Saslušanje je otkrilo nove detalje o imploziji Titana, kao i kompanije u čijem je vlasništvu.

Ranije neobjavljeni snimci, snimljeni na dubini od 3.776 metara, dali su javnosti prvi pogled na Titanov slomljeni repni konus na dnu Atlantskog okeana. Fragmenti podmornica su takođe vidljivi na dnu okeana. Spasilačke ekipe su ih pronašle nakon implozije.

Pomorski istražni odbor je saopštio da Titanov odvojen repni konus i drugi ostaci pružaju "ubedljive dokaze" da je brod pretrpeo "katastrofalnu imploziju", preneo je CNN. Tekstualne poruke koje je posada Titana poslala pomoćnom brodu Polar Prince takođe su pružile novi uvid u nesreću.

Možda vas zanima

U jednom trenutku tokom svog nesrećnog putovanja, Polarni princ je pitao Titana da li još uvek može da vidi brod za podršku na ekranu sa informacijama. Posada je odgovorila da je "sve u redu" i nastavila da se spušta.

Šta je pisalo u poslednjoj poruci?

U poslednjoj poruci, posada Titana je napisala "Ispuštena dva tega", preneo je CNN. To znači da je podmornica ispustila dva tega u nadi da će se vratiti na površinu okeana. OceanGate, kompanija koja je razvila Titan, suočila se sa ispitivanjem pošto su svedoci rekli da su zabrinuti zbog izgradnje.

Toni Nisen, bivši direktor inženjeringa za OceanGate, rekao je da se osećao pod pritiskom da Titan ubaci u okean što je pre moguće, svedočeći da je 100% iskusio pritisak najviših rukovodilaca kompanije.

Tim Keterson, koji je radio kao izvođač radova za OceanGate, svedočio je u ponedeljak da mu je bilo neprijatno da putuje Titanom zbog pitanja o konstrukciji broda od ugljeničnih vlakana i titanijuma, izvestio je ABC News.

"Ne verujem da su kompoziti pravi materijal za podmornicu pod spoljnim pritiskom", rekao je on. Keterson je takođe rekao da je svoju zabrinutost preneo nekolicini zaposlenih u OceanGate-u.

Ročište je počelo prekjuče i očekuje se da će trajati dve nedelje. Njegova svrha je da "otkrije činjenice" oko fatalne implozije Titana, rekao je Džejson Nojbauer, predsednik Pomorskog istražnog komiteta. Takođe će istražiti svako potencijalno "nepravilno ponašanje ili nemar".

Posada Titana preminula je su nakon što su uronili u dubine severnog Atlantika da bi videli Titanik, putnički brod koji je potonuo 1912. nakon što je udario u santu leda, ubivši više od 1.500 ljudi.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: