Aktuelno 5

17.09.2024.

8:03

Raste broj istopolnih zajednica u Crnoj Gori: "Venčane smo, ali..."

U glavnom gradu Crne Gore od početka godine sklopljeno je sedam istopolnih brakova, koji su u ovoj zemlji registrovani u julu 2021. godine.

Izvor: cdm.me

Raste broj istopolnih zajednica u Crnoj Gori: "Venčane smo, ali..."
Anton Havelaar/Shutterstock

Podeli:

Crna Gora postala je prva država van EU na Balkanu, koja je legalizovala istopolne građanske partnerske odnose.

"Ovo je bio istorijski momenat za državu i uprkos neprikosnovenoj tradiciji, koju vekovima baštini, trebalo je pobediti diskriminatornu retoriku društva", rekla je za Gradsku Kristina Ćetković, autorka prvog crnogorskog gej romana "U svoja 4 zida".

Kristina Ćetković prvi put javno govori o svom venčanju, kao i o izazovima sa kojima se susretala na putu ka svom životnom partnerstvu.

Od kada je stupio na snagu, 2021. godine, Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, u Podgorici, sklopljeno je ukupno 42 partnerstva od kojih je četiri između crnogorskih državljana, podaci su Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom. Od početka godine na teritoriji Glavnog grada venčano je sedam istopolnih parova.

Kristina Ćetković, novinarka i spisateljica, odnedavno je i supruga svoje izabranice. Kaže da životno partnerstvo istopolnih lica u Crnoj Gori, Ustavom nije prepoznato kao brak, jer je brak, po definiciji zajednica muškarca i žene, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova, još uvek ne poseduje program za registraciju podataka o istopolnim brakovima.

"Iako smo venčane još uvek ne možemo administrativno da rešimo neke pravne stvari, pa nadležni moraju biti spremni mnogo brže na primenu zakona koji su doneseni", navela je Ćetković.

Slaba primena zakona je, istakla je, u tesnoj vezi s crnogorskim tradicionalizmom, koji vekovima kreira nazadnu kolektivnu svest građanki i građana.

"Ja sam se retko kad razumela sa ženama iz Crne Gore, moje sve partnerke su bile negde sa strane zato što, isto kao i muškarci, žene iz Crne Gore nose tu tradicionalna shvatanja, stereotipe i predrasude iako možda toga nisu ni svesne. Verujte, u razgovoru sa ljudima i starijom populacijom uvek su se sećali svojih prijatelja rođaka drugova unazad nekoliko decenija koji su živeli i za koje se znalo da su queer", rekla je Ćetkovićeva.

"A danas se i venčavaju, i to jeste svojevrstan progres", istakla je Ćetković.

Na teritoriji opštine Budva najveći broj istopolnih partnerstava zabeležen je u prošloj godini i to 56. U Tivtu jedno, dok je u Kotoru ukupno sklopljeno njih 15. Na severu Crne Gore još uvek nije registrovano životno partnerstvo istoplolnih lica.

"Meni na promociji romana nisu bili majka i brat, ali sad u subotu bilo mi je venčanje gde je moj brat, koji spada u tradicionalne Crnogorce rekao mojoj supruzi da je dobrodošla. Moram da istaknem da je moja majka u čestitki napisala da je dobila treću ćerku, a moj sestrić, i to moram da kažem, obožava kada se ja i supruga poljubimo, on nema ni dve godine, njemu je to tako milo", istakla je Ćetković.

Kristina i njena izabranica, za sada ne razmišljaju o širenju porodice, ali im ni zakon ne ide na ruku, jer usvajanje deteta kod istopolnih brakova nije moguće. Srbija, iz vrha vlasti daje odličan primer skladne porodice istopolnih brakova, međutim sa duplim aršinima, naglasila je Ćetković.

"Ja to ne bih nazvala usvajanjem, deca nisu svojina, već udomljavanjem, jer toj deci treba da ponudite i dom i ljubav, bez obzira da li ste strejt ili gej. Oni nemaju nikakav zakon koji prepoznaje njenu zajednicu sa njenom partnerkom, tako da ukoliko se njih dvije rastave i ukoliko se budu poštovali zakoni, oni neće imati apsolutno nikakakvo pravo u vezi tog deteta, ali nažalost ona pripada političkoj eliti pa ono što važi za obične građane i građanke, za nju ne važi", navela je  Ćetković.

Kristina Ćetković, Crnogorka, sveže venčana supruga svoje izabranice ističe da nema razlike između tradicionalnih brakova i životnih partnerstava istopolnih lica. U oba slučaja ključna je ljubav, poštovanje i razumevanje.

"Još samo da država počne da primjenjuje zakone kako bi se i kolektivna svest, oslobodila stigme naizgled večno živog i uvek aktuelnog crnogorskog tradicionalizma”, zaključuje Ćetković.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: