Aktuelno 2

15.09.2024.

8:00

Danilu i Katarini sud zabranio da detetu daju ovo ime: "Hteli su da ga izlože sramoti kada odraste"

Sud u Brazilu, zabranio je Katarini i Danilu da bebi daju ime po drevnom kralju zbog straha da će dete biti maltretirano.

Izvor: Blic.rs

Danilu i Katarini sud zabranio da detetu daju ovo ime: "Hteli su da ga izlože sramoti kada odraste"
Phanphen Kaewwannarat/Shutterstock

Podeli:

Katarina i Danilo Primola planirali su da svom novorođenom sinu daju ime Pije, odajući počast prvom crnom egipatskom faraonu koji je vladao Egiptom 30 godina i pomogao u osnivanju 25. dinastije.

Međutim, Sud pravde u brazilskoj državi Minas Žerais i matična kancelarija presudili su da je Pijeov izgovor previše sličan plieu - portugalskoj reči za korak baleta.

Iako se piše drugačije, sud je tvrdio da roditeljima neće biti dozvoljeno da "registruju imena koja bi mogla da izlože svoje nosioce ruglu“. "Zato su zvuk i pravopis imena bili najvažniji za odbijanje. Oni bi bili u stanju da u budućnosti izazovu sramotu detetu“, rekao je sud pravde Minas Žeraisa, prenosi Dejli mejl.

Sudija je poništio odluku o blokiranju imena u petak. Par je prvobitno dobio ideju za ime nakon što je čuo tematsku pesmu za karneval 2023. u Rio de Žaneiru dok je vežbao koreografiju u školi sambe.

Novi roditelji su mislili da bi to bio "moćan način da se da novi narativ istoriji crnaca".

"Otišli ​​smo da istražimo kako je to bilo i pronašli smo priču o Pijeu, koji je bio nubijski ratnik koji se borio i osvojio Egipat i postao prvi crni faraon“, rekao je Primola.

Ko je bio Pije?

Pije je rođen u Sudanu i došao je na vlast u Egiptu 744. pre Hrista. Umro je 715. pre Hrista, a nasledio ga je brat Šabako, navodi se.

Bitka oko imena odložila vakcinaciju deteta i primorala je roditelje da zakasne na skrining kako bi se otkrila retka zdravstvena stanja.

"Znamo da se protiv maltretiranje ne može boriti zabranom, niti ugnjetavanjem. Protiv zlostavljanja se može boriti proučavanjem i radom na neznanju društva u celini", rekao je Danilo Primola.

Podeli:

Tagovi

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: