Aktuelno 2

13.09.2024.

17:09

Zvezda serije Beverli Hils o teškom zdravstvenom stanju: "Mislila sam da je artritis..."

Glumica Dženi Gart, koja se 90-ih godina proslavila ulogom Keli u popularnoj seriji "Beverly Hills", progovorila je o svom zdravlju.

Izvor: b92.net/self.com

Zvezda serije Beverli Hils o teškom zdravstvenom stanju: "Mislila sam da je artritis..."
Profimedia

Podeli:

Ona je otkrila da je imala čak dve operacije, što je do sada čuvala u tajnosti.

Kako otkriva, bila je podvrgnuta operaciji zamene levog kuka 2020. godine, kada je imala samo 48 godina. Ubrzo zatim usledila je  procedura za zamenu desnog kuka 2024. godine.

Dok je oporavak od prve operacije prošao izuzetno dobro, drugi je bio iscrpljujući i, kako priznaje, obeshrabrujući.

Dženi Gart je za "Self" magazin ispričala sve o dve operacije kojima je bila podvrgnuta u poslednje četiri godine.

Možda vas zanima

"Ovo nije nešto što pogađa samo 80-godišnjake. Živela sam s bolovima u kukovima veoma dugo, uvek se čulo škljocanje, kad god bih podigla noge. Kao neko ko je jahao i plesao od detinjstva, shvatila sam da je sve to habanje bilo uzrok", ispričala je na početku razgovora glumica, koja se zbog ove bolesti osećala posramljeno jer su je mnogi smatrali starom.

"Stvari su se progresivno pogoršavale tokom godina. Postalo je toliko bolno u jednom trenutku da nisam mogla čak ni da prošetam pse. Mislila sam da je artritis", kaže glumica kojoj je ubrzo postavljena dijagnoza. Doktor joj je saopštio da ima osteoartritis u kolenima, palčevima i kukovima, što je za Dženi Gart bila noćna mora.

Profimedia

"Tada sam bila tek u srednjim 40-im godinama. Sećam se da sam se osećalo staro i zbunjeno zbog dijagnoze, ali sam želela da ostanem aktivna i da samo prođem kroz to. Međutim, do svoje 48. godine više nisam mogla da pratim svoju porodicu tokom normalnih aktivnosti."

Na jednom porodičnom skijanju je osetila tako strašan bol da je konstantno morala da leži.

"To je bilo veoma uznemirujuće, jer sam osećala da mi se kvalitet života smanjuje. Nisam želela da budem neko ko ne može da radi stvari koje je voleo da radi sa svojom porodicom. Plus, moj muž Dejv Abrams je devet godina mlađi, nisam želela da se udam za mlađeg i počnem da se slamam.".

Dženi je tokom posete lekaru saznala da njen kuk nije u pravilnom položaju i da bi zamena mogla da poboljša situaciju.

"Iako je rekao da ne moram odmah na operaciju, nije mi trebalo mnogo vremena da razmislim. Toliko je života ispred mene, nisam želela da usporim, pa sam zamolila doktora da to što pre učinimo. Gledajući unazad, nisam dala svom telu dovoljno vremena da se izleči", objasnila je Dženi Gart, koja priznaje da je prebrzo hodalicu zamenila usisivačem, i to samo tri dana posle operacije.

Nakon dva meseca vratila se svim aktivnostima.

"U godinama posle operacije osećala sam se kao bionička žena. Nije bilo ničega što nisam mogla da uradim. Sve vreme sam zaboravljala da imam veštački kuk, ali je tu bio mali ožiljak da me podseti. Vratila sam se golfu, planinarenju i skijanju – svim stvarima koje sam volela, ali sam morala da se podsetim, posebno kada sam bila na stazi."

Glumicu je sve ponovo sustiglo ove godine, kada je ponovo začula škljocanje kuka. U martu je imala operaciju, a to iskustvo opisuje kao obeshrabrujuće.

"Želela sam da pokažem ljudima da mogu da budu u formi i zdravi posle 50. Stigla sam do ovog zaista sjajnog mesta i osećala sam se tako snažno tokom treninga. Osim toga, primetila sam da mi je kretanje tela pomoglo da podignem raspoloženje, a povoljno je uticalo i na zglobove. To što nisam mogla da vežbam posle druge operacije tako dugo uticalo je na moje mentalno zdravlje."

Iako je mesec dana kasnije počela da trenira, šepala je i osećala bolove.

"Osećala sam se tako loše zbog svega i svog teškog oporavka, pitajući se – da li je dodatni bol bio uzrokovan činjenicom da sam bila četiri godine starija nego kada sam prvi put zamenila kuk. Morala sam da poštujem svoje telo, da ga slušam i da usporim.

Profimedia

Ove dve operacije su mi pomogle da naučim da mnogo više cenim svoje telo i fizičke sposobnosti. Ja sam nežna osoba i volim da brinem o ljudima, tako da me je sve ovo nateralo da smanjim brzinu i počnem da se malo bolje brinem o sebi, dozvolim drugima da mi pomognu. Želela sam da moje operacije i oporavak izgledaju lako, posebno mom mužu. Nisam želela da mu delujem staro ili da me vidi kako se mučim, ali nisam mogla to da sakrijem od njega jer sam već krila od celog sveta.

Možda vas zanima

Moja muž uvek razmišlja o tome kako može da me usreći i ulepša mi dan. Bila sam tako zahvalna na velikodušnosti njegovog duha tokom svega ovoga. Takođe mi je pomoglo da shvatim da moje fizičko stanje nema nikakve veze s mojim duhom, i bez obzira na to u kakvom fizičkom stanju sam, još uvek sam mladog duha", rekla je Dženi Gart i za kraj dodala da oseća odgovornost i da nastavi da motiviše druge, ali i da dâ primer svojim ćerkama, koje su istih godina kao i ona kada je bila deo glumačke ekipe 90210.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: