Aktuelno 12

12.09.2024.

13:42

Istorijski trenutak: Završena prva šetnja svemirom VIDEO

Astronauti SpaceX, Džared Ajzekmen i Sara Gilis, završili su svoju prvu svemirsku šetnju, u cilju testiranja nove linije svemirskih odela.

Izvor: Tanjug

Istorijski trenutak: Završena prva šetnja svemirom VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kako navodi Skaj njuz, oni su imali 13 minuta da obave testiranje, dok su snimci uhvaćeni iz kapsule Dragon pokazivali Zemlju iza astronauta.

Ajzakmen, pilot i osnivač kompanije za elektronsko plaćanje Shift4, predvodio je misiju, koju je i finansirao.

Šetnja je bila zakazana za 11 časova po srednjeevropskom vremenu, a počela je dva sata kasnije, što je bilo drugo odlaganje testiranja danas. Ajzekmen je prvi boravio u orbiti, a nakon njegovog povratka u kapsulu, na visinu od 700 kilometara je izašla Gilis.

''Prelepo je'', prokomentarisao je Ajzekmen tokom svog boravka u orbiti. Džared Ajzekmen, pilot i milijarder, osnivač kompanije za elektronsko plaćanje Shift4, finansira misiju Polaris, kao i svoj Inspiration4 let sa SpaceX-om 2021.

On je odbio da kaže koliko plaća misije, ali se pretpostavlja da koštaju stotine miliona dolara, navodi Rojters. Na ovoj misiji se nalaze i pilot Skot Potita i inženjerka Ana Menon.

Svemirska letelica Dragon je u sredu obišla Zemlju najmanje šest puta u orbiti ovalnog oblika, koja se proteže čak 1.400 km, što je najdalje što su ljudi putovali u svemiru od poslednje američke misije Apolo 1972.

Ajzakmen je odbio da kaže koliko plaća za misije, ali se pretpostavlja da koštaju stotine miliona dolara, navodi Rojters. Na ovoj misiji se nalaze i pilot Skot Potita, penzionisanog potpukovnika američkog vazduhoplovstva i inženjerke SpaceX-a Saru Gilis i Anu Menon.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: