Aktuelno 3

11.09.2024.

16:54

Lečio je pogledom Naomi Kembel, zarađivao po 7.000 evra, a evo šta sada radi ovaj "iscelitelj"

Zvali su ga "iscelitelj Braco", lečio je pogledom brojne svetske i domaće zvezde, i za tri minuta zarađivao 7.000 evra, a danas ovaj Hrvat prodaje skupi nakit.

Izvor: b92.net/Večernji.hr

Lečio je pogledom Naomi Kembel, zarađivao po 7.000 evra, a evo šta sada radi ovaj "iscelitelj"
Shuterstock/Nikki Zalewski

Podeli:

On je Josip Grbavac (56), poznat kao Braco sa Srebrnjaka i jedno je od najzagonetnijih lica alternativne duhovne scene u Hrvatskoj.

Poznat je postao zbog neobične metode isceljivanja - svog pogleda. Bez reči, samo stajanjem pred publikom i nemim zurenjem u nju, Braco je izazivao intenzivna, emotivna reagovanja svojih sledbenika. Mnogi tvrde da su doživeli emocionalna, pa čak i fizička izlečenja.

Inače, Grbavac je rođen u Zagrebu, magistrirao je ekonomiju, ali njegova sudbina krenula je neočekivanim putem kada je upoznao Ivicu Prokića, samozvanog proroka, koji je verovao da je od Sunca primio posebne moći isceljenja.

Prokić je tvrdio da ga je zrak sunca pogodio u skočni zglob i tako mu dao neverovatne sposobnosti koje je prenosio kroz gomile zlatnog nakita, kojim se kitio.

Braco se pridružio Prokiću i ubrzo je postao njegov najodaniji sledbenik. Nakon Prokićeve smrti 1995. godine, kada se utopio u Južnoafričkoj Republici, Braco je preuzeo njegovu duhovnu ulogu i zadržao većinu njegovi pristalica. Prokićeva smrt bila je obeležena legendama, poput one da ga je pogodio ogromni talas. Braco se iz Afrike vratio s delom njegova nakita, čime je simbolično nasledio duhovnu ulogu.

Za razliku od svog učitelja, koji se oslanjao na propovedi, Braco je razvio drugačiji pristup. Umesto govora, koristi samo tišinu i pogled. Njegove seanse traju nekoliko minuta, tokom kojih on nemo posmatra okupljenu publiku. Ljudi su nakon njih prijavljivali emocionalne i telesne promjene, navodeći da su doživeli duboko duhovno iskustvo ili čak isceljenje. Braco je, u međuvremenu, otvorio centar na Srebrnjaku, elitnoj zagrebačkoj lokaciji, gdje je održavao svoje seanse.

Njegova metoda bila je toliko neobična da je privukla pažnju ne samo domaćih medija već i međunarodnih medijskih kuća. Brzo je stekao globalne sledbenike, uključujući poznate osobe poput Naomi Kembel, Armanda Assantea i Paula Koelja, koji su svedočili o njegovim navodnim moćima. Kako su godine prolazile, Bracina slava postala je globalna. 

Pre nekoliko godina, austrijski medijski prostor punio je njegov nastup u Beču, gde je u samo jednom danu zaradio više od 7000 evra samo stojeći i gledajući u posetioce.

"Stajao je u dvorani i tačno tri minute i 47 sekundi nemo gledao u ljude. Nakon toga je sišao s pozornice i napustio dvoranu. O čemu je u tim trenucima razmišljao, niko ne zna. Mnogi su plakali, drhtali, a neki su se skoro onesvestili'', napisao je tada austrijski portal Kosmo.at.

Braco je, takođe, postao zvezda dokumentarnog filma "Snaga tišine", kojeg je režirao Jakov Sedlar. Film je premijerno prikazan u Holivudu i Njujorku 2016. godine, uz prisustvo poznatih lica. 

"Dirnuta sam gledajući te ljude čije je živote Braco promenio. Imala sam sreće da sedim pokraj njega na premijeri filma i, imala sam taj predivan osećaj u grlu", rekla je Naomi tom prilikom.

Uprkos ogromnoj popularnosti, Braco nije izbegao kritike. Skeptici tvrde da je njegov "pogled" ništa više nego rezultat placebo efekta. Drago Plečko, najpoznatiji hrvatski istraživač paranormalnog, jednom je izjavio da Braco izaziva efekt samopomoći kod ljudi, naglašavajući biohemijske reakcije koje mogu proizvesti isceljenje. Plečko je naglasio da je, uvidevši prirodu ovog fenomena, odlučio da se distancira se od daljih istraživanja Bracinog rada.

Tema rasprave postala je i finansijska korist koju Braco sa Srebrnjaka ima od svojih seansi. Osim što zarađuje od ulaznica, njegov web-shop nudi knjige, e-knjige i druge materijale, uključujući prstenje s motivom sunca po cjeni od nekoliko hiljada vura. Uz to, redovno održava online seanse, koje prati stotine hiljada ljudi.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: