Aktuelno 2

11.09.2024.

11:59

Baka i deka odlučili da zajedno umru, ali pre asistiranog samoubistva, moraju da urade ovo

Prvi britanski par koji se prijavio za "kapsulu za samoubistvo" biće upitan tri pitanja pre nego što umru zagrljeni jedno s drugim.

Izvor: B92.net/Telegraf.rs

Baka i deka odlučili da zajedno umru, ali pre asistiranog samoubistva, moraju da urade ovo
Profimedia/ Exit International / MEGA

Podeli:

Piter (86) i Kristin Skot (80) su u braku već 46 godina, a kada je njoj otkriveno da boluje od demencije, odlučili su da zajedno umru.

Ovi baka i deka imaju šestoro unučadi i prijavili su se u švajcarsku organizaciju The Last Resort, koja im je ponudila mogućnost da umru u "Sarko kapsuli smrti", piše LadBible.

"Imali smo duge, srećne, zdrave i ispunjene živote, ali evo nas u starosti i ona ne donosi lepe stvari", rekao je Piter, bivši pilot Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva (RAF).

"Ideja da gledam kako se Krisina mentalna sposobnost polako pogoršava, dok moje fizičke sposobnosti slabe, za mene je užasna. Naravno, brinuo bih o njoj dokle god bih mogao, ali ona je negovala dovoljno ljudi s demencijom tokom svoje karijere i odlučna je u tome da ima kontrolu nad sobom i svojim životom. Asistirano umiranje joj pruža tu priliku, a ja ne bih želeo da nastavim da živim bez nje", objasnio je Piter.

Kristin, koja je veći deo karijere provela brinući se o pacijentima s demencijom, a sada i sam boluje od nje i to one vaskularne je jasna:

"Lep je ovo život, ali imam ovu dijagnozu i to je učinilo naše razmišljanje jasnijim. Medicina može da uspori vaskularnu demenciju, ali ne može da je zaustavi. U trenutku kada bih osetila da se gubim, rekla bih: 'To je to, Pit, ne želim dalje. Tako sam odlučila".

Inače organizacija Exit International je objasnila da je "sarkofag" kapsula koja može "proizvesti brzo smanjenje nivoa kiseonika, dok održava nizak nivo CO2. Preciznije, u kapsuli dolazi do mirne, pa čak i euforične smrti. Njen kreator dr Filip Ničke, objasnio je za Daily Mail da će korisnicima kada uđu u kapsulu biti postavljena tri pitanja:"Ko si ti?", "Gde si?" i "Da li znaš šta će se desiti ako pritisneš dugme?"

"Ako verbalno odgovore na ta pitanja, softver uključuje napajanje tako da dugme može biti pritisnuto. I ako pritisnu dugme, umreće veoma brzo. Kada uđete u 'Sarco', nivo kiseonika je 21 posto, ali nakon što pritisnete dugme, potrebno je 30 sekundi da nivo kiseonika padne na manje od jedan posto", precizirao je dr Ničke.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: