Aktuelno 28

10.09.2024.

20:18

Skandal u Hrvatskoj: Branitelji ne daju horu iz Crne Gore da nastupa zbog "ratnih rana"

Na Korčuli će se u subotu obeležiti 80. godišnjica oslobođenja grada od fašista, a udruženja boraca najavila su protest zbog koncerta koji će se tog dana održati u "Letnjem kinu".

Izvor: Index.hr

Skandal u Hrvatskoj: Branitelji ne daju horu iz Crne Gore da nastupa zbog "ratnih rana"
Shutterstock/Giovanni Vale

Podeli:

Organizator događaja, Udruženje antifašista grada Korčule, na obeležavanje je pozvao crnogorski amaterski hor KIC pop hor. To je zasmetalo Udruženju hrvatskih dobrovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), koje je poslalo otvoreno pismo u kojem od članova hora traže da odustanu od svog nastupa.

"Kao udruženja podržavamo obeležavanje 80. godišnjice oslobođenja Korčule, ali nam je kao hrvatskim braniteljima neprihvatljivo da pesme sa kojima nameravate da nastupite peva hor iz države iz koje je vojska, zajedno sa vojskom iz Srbije, napala nas 1991. godine. Vojska od koje smo branili Dubrovnik, Ston i ostatak Republike Hrvatske," piše u otvorenom pismu koje potpisuje i predsednik UHDDR-a Čara.

U pismu horu takođe navode da im smetaju "simboli totalitarnog režima bivše države na ovim prostorima, koji se često nalaze u pozadini prilikom vaših nastupa, a isti veličaju jugoslovenski unitarizam."

Najavili su da će protest protiv koncerta održati na ulazu u Letnji kino i da će pevati hrvatske pesme.

"Zbog svega navedenog, molimo vas, a i zahtevamo da odustanete od svog nastupa u Korčuli 14. septembra 2024. godine," pišu iz udruženja.

KIC pop hor osnovan je 2017. godine, a čini ga oko 60 pevača amatera. Hor čine ljudi različitih zanimanja i generacija, a početkom ove godine su održali svoj 100. koncert. Izvode pesme Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, Olivera Mandića, Smaka, Perpera, Gibonnija, Urbana, a poznati su i po izvođenju antifašističkih i partizanskih pesama.

Svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Korčule održaće se pod pokroviteljstvom predsednika Zorana Milanovića u bioskopskoj sali Doma kulture u 17 sati, nakon čega će se u 18 sati položiti venci na Spomenik NOB-a.

Podeli:

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: