Aktuelno 0

06.09.2024.

16:56

Šta se dešava? Neobična pojava u Sahari VIDEO

U pustinji Sahara, koja je poznata kao jedno od najsušnijih mesta na svetu, došlo je do neobične pojave - obilnih padavina.

Izvor: B92.net

Šta se dešava? Neobična pojava u Sahari VIDEO
Shutterstock/muratart

Podeli:

Snimci prognoze, koju je Zoom Earth objavio na Iksu u četvrtak, pokazuju nalet jake kiše koja je pogodila pustinju Saharu poznatu po suvim uslovima.


Kiša se kretala širom severozapadne Afrike u sredu ujutru i nastavila je da pada u regionu do četvrtka, a radar predviđa da će se nastaviti i u petak, piše Newsweek.

Količina kiše varira od slabe do jake.


"Jaka kiša se kreće preko... pustinje Sahare? Mali i Mauritanija trenutno imaju neuobičajeno visok nivo padavina. Ovo je možda jedan od razloga zašto je Atlantik do sada imao tako malo uragana. Tropski talasi, koji se često razvijaju u uragane, nisu se tako snažno pojavljivali iz centralne Afrike. Jedan od ključnih faktora za formiranje tropskih talasa je zona intertropske konvergencije (ITCZ)", navode u objavi.

"Ovo je u kombinaciji sa rekordno pozitivnom severnoatlantskom oscilacijom (NAO), promenilo vremenske obrasce širom Atlantika i Afrike. Ova promena je dovela do većih padavina u regionima kao što su Sahel i pustinja Sahara, gde se nalaze Mali i Mauritanija. I do sada, manje uragana. Ako se ITCZ vrati na tipičniju poziciju, mogli bismo da vidimo povećanje aktivnosti tropskih talasa i više formiranja oluja", naveli su iz Zoom Earth-a na Iksu.



 

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: