Aktuelno 17

06.09.2024.

12:05

"Prajd više nikome ne smeta" VIDEO

Sve je spremno za održavanje Prajd šetnje u Beogradu.

Izvor: B92.net

"Prajd više nikome ne smeta" VIDEO
Neirfy/Shutterstock

Podeli:

Prajd šetnja održava se sutra, a pripadnici LGBT+ zajednice prošetaće centralnim beogradskim ulicama.

Da li je šetnja dobar način za ispunjenje zahteva i šta je sporno za većinsku populaciju? O tome su u emisiji Jutro govoril Predrag Azdejković, gej aktivista i potpredsednica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta.

"Ja mislim da to više nikome ne smeta, održava se svake godine. Ali dobro je pitanje da li je Parada ponosa dobar mehanizam za izboriti se za bolji položaj u Srbiji. To se svede na koncert, ko je kuma Prajda i na neke trivijalne stvari koje mene nerviraju", rekao je Predrag Azdejković.

Kako kaže Azdejković, sve je postalo i previše komercijalno.

"Meni je to suviše komercijalno, polako počinje da bude muzički festival koji se pretvara da je aktivistički važan za LGBT zajednicu."

"Organizatori Parade ponosa u Srbiji su iz Švedske"

"Tačno je da Parada ne privlači veliku pažnju. Uvek se postavlja pitanje ako neko sa strane finansira bilo šta, zašto bi to radio da bi činio neko dobro državi u kojoj se to organizuje", istakla je Radeta.

Kako Radeta navodi, LGBT populacija ima prilično suprotna mišljenja od države.

"Oni imaju stav i o Kosovu, suprotan od države, o Srebrenici, uvredljiv odnos prema SPC, oni su ti koji guraju prst u oči većini, jer većina ne pripada LGBT populaciji."

Nasilje se dešava svakodnevno, ne samo prema pripadnicima LGBT populacije

"Nasilje se dešava i protiv njega moramo da se borimo, ali ne da biramo da štitimo ovog ili onog. Ti problemi postoje i ne odnose se samo na pripadnike LGBT zajednice. Neko će napasti i osobu koja nosi zastavu Srpske pravoslavne crkve, pretnje na društvenim mrežama su postale uobičajene i to nije dobro", rekla je Vjerica Radeta.

Opširnije o ovome pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: