Aktuelno 3

05.09.2024.

20:36

Reditelj i pisac uhapšen u Rusiji tokom snimanja filma

Nemački reditelj ruskog porekla Andrej Nekrasov je u avgustu priveden u Smolenskoj oblasti u Rusiji tokom snimanja novog filma i trenutno se nalazi u pritvorskom centru za strane državljane, preneo je Dojče vele.

Izvor: Tanjug

Reditelj i pisac uhapšen u Rusiji tokom snimanja filma
Profimedia

Podeli:

Predstavnik nemačke ambasade u Ruskoj Federaciji već ga je kontaktirao, potvrđeno je za DW u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

Nekrasov je u Rusiji snimao film u okviru istraživačkog projekta o Rusiji, kada su ga, kako je naveo, priveli službenici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) u civilu, koji su tvrdili da je snimao u blizini zgrade FSB.

Nakon toga sud je Nekrasova proglasio krivim za kršenje administrativnog člana o "nezakonitoj profesionalnoj delatnosti". 

Možda vas zanima

Režiser oduševljen kolegom

"Tarantino je kao vanzemaljac"

Filmska industrija doživela je veliki šok kada je debitantski film Kventina Tarantina, "Ulični psi", izašao 1992. Tarantino je kombinovao različite žanrove u filmu, od trilera do komedije, stvarajući neobičan i originalan film.

8:31

12.7.2024.

65 d

Reditelju je određeno zadržavanje do 90 dana u centru za strance, a sud nije uvažio činjenicu da Nekrasov, kako tvrdi, nije znao za lokaciju zgrade FSB u blizini mesta snimanja i nije planirao da je snimi. 

On bi mogao biti optužen na osnovu Zakonika o administrativnim prekršajima za nezakonito obavljanje radnih aktivnosti u Rusiji, za šta je predviđena novčana kazna i prisilna deportacija iz zemlje. 

Možda vas zanima

Knjige/Stripovi

Zagrobni život Jevrejina Zisa

"Jevrejin Zis“ je priča koja je ispričana nekoliko puta u dva veka. Najpoznatije verzije su istorijska proza nemačkog pisca jevrejskog porekla Liona Fojhtvangera, a potom i beskrupulozni propagandni nacistički film.

14:12

6.7.2024.

71 d

Andrej Nekrasov je rođen 1958. godine u Sankt Peterburgu. Sedamdesetih godina se oženio Nemicom i emigrirao u Nemačku, gde je bio asistent režiseru Andreju Tarkovskom na snimanju filma "Žrtva". 

U Evropi i Rusiji snimio je nekoliko igranih i dokumentarnih filmova, uključujući i "Nemir. Slučaj Litvinjenko" o trovanju bivšeg oficira FSB u Londonu, koji je optužio ruske obaveštajne službe da su organizovale bombardovanje stambenih zgrada u Rusiji 1999. godine i druge terorističke napade.

Nekrasov je takođe snimao filmove o ratu u Čečeniji i rusko-gruzijskom ratu. Laureat je međunarodnih kinematografskih i književnih nagrada.

 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

22 h

Podeli: