Aktuelno 5

05.09.2024.

21:22

Predator postao plen: Prvi slučaj ajkule-kanibala šokirao naučnike

Velikog morskog psa koji je plivao u blizini Bermuda progutao je još veći morski pas.

Izvor: Jutarnji.hr

Predator postao plen: Prvi slučaj ajkule-kanibala šokirao naučnike
Shutterstock/varuna

Podeli:

Kako se to zna? Zato što je manji imao uređaj za praćenje pričvršćen za sebe, čime je ovaj slučaj postao prvi zabeleženi primer da morski pas pojede drugog pripadnika svoje vrste. Možda se to dešavalo i ranije, ali niko to nikad nije zabeležio.

Atlantska ajkula (Lamna nasus) može narasti do oko 3,6 metara, a njihovi zakrivljeni zubi čine ih vrlo efikasnim lovcima. Međutim, očigledno je da i oni mogu postati plen.

U članku koji je 3. septembra objavljen u časopisu Frontiers in Marine Science, autori opisuju neobičan, gotovo istorijski slučaj.

"Ovo je prvi dokumentovani slučaj predacije jednog morskog psa nad drugim u svetu", rekla je glavna autorka studije, Bruk Anderson, biologinja za morsko ribarstvo pri Odseku za kvalitet životne sredine Severne Karoline, navodi Live Science. Nastradali morski pas bila je ženka i očekivala je mladunče. Ona je označena u oktobru 2020. godine pomoću satelitskog odašiljača i satelitske arhivske oznake (PSAT) u blizini Kejp Koda. Podaci sa ovih uređaja trebalo je da otkriju dubinu i geografski raspon kretanja životinje kroz vreme.

Dobijeni podaci pokazali su da se označena ženka kretala između površine i dubine od 100 metara do decembra 2020. godine, a onda je počela da roni do 800 metara tokom dana. Odmarala je na dubini od 200 metara. Ovaj obrazac ponašanja zadržala je dok se kretala prema jugu. Za nju i njeno nerođeno mladunče, taj put na kraju je bio koban.

Naučnici nisu sasvim sigurni ko je pojeo ženku. Postoje dva sumnjivca: ili velika bela ajkula ili dugonosa ajkula. Verovatnije je da je krivac prva, s obzirom na dubine na kojima se ženka kretala.

Ovo otkriće govori nešto i o atlantskim ajkulama, vrsti koja je već ugrožena zbog ranijeg prekomernog lova, pa je sada klasifikovana kao "ranjiva" vrsta.

"Velike morske pse često smatramo vrhunskim predatorima. Međutim, uz pomoć tehnologije smo počeli da otkrivamo da njihove međusobne interakcije mogu biti složenije nego što smo do sada mislili", rekla je Anderson.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

22 h

Podeli: