Aktuelno 0

04.09.2024.

21:27

Bora i hrvatski roker su bili veliki prijatelji: Za pomirenje je potrebno obostrano prespitivanje savesti

Bora Đorđević i hrvatski roker Jura Stublić bili su prijatelji, ali ih je rat razdvojio.

Izvor: Jutarnji.hr

Bora i hrvatski roker su bili veliki prijatelji: Za pomirenje je potrebno obostrano prespitivanje savesti
Antonio Ahel/ATAImages

Podeli:

Napisali su jedno drugom pesme i od tada nisu razgovarali. Mnogo godina kasnije, razgovarali su preko Kurirove rubrike "Jedan na jedan" u kojoj su jedno drugom postavljali pitanja.

"Izražavam saučešće porodici, kolegama, prijateljima i svima koji su voleli Boru i njegove pesme. U smrti prestaje govor i jedini odgovor na njega je ćutanje. Zato ću ćutati. Pustimo pesnika da ode u miru. Želim svima mir", rekao je potreseni Jura Stublić za Slobodnu Dalmaciju.

Možda vas zanima

"Jura je savršeno dobar i korektan kolega, i o njemu kao muzičaru mislim sve najbolje. Pristao bih da se sastanem sa njim, nismo mi ni u kakvoj svađi. Ne bi mi bilo važno gde ćemo se naći, ali kako retko posećujem Hrvatsku, pre bi to bilo negde u Beogradu", rekao je Bora.

Otkrio je i da nema ništa protiv Stublića, te da je u bivšoj Jugoslaviji finansijski živeo bolje. Rekao je i da bi od Stublićevih pesama najradije otpevao pesmu "Srce na asfaltu".

"Za naš susret i razgovor nisu potrebni ni medijski posrednici ni spektakularna mesta, dovoljna je klupa u parku. Za pomirenje će, međutim, biti potrebno obostrano preispitivanje savesti, spoznaja greha, pokajanje, pokora, čvrsta odluka i obećanje da se ubuduće ne radi isto, i izvinjenje.

Možda vas zanima

Ako bi u tom razgovoru ustanovili da možemo da organizujemo događaj čiji je cilj uspešno i dostojanstveno propagiranje ideje da nikada ne bude rata između Srba i Hrvata, smatram da to treba uraditi, jer se situacija ponovo pogoršava. Vrlo su verovatni i ratovi između Hrvata protiv Hrvata u Hrvatskoj i Srba protiv Srba u Srbiji. Rat je najefikasniji način da se smanji broj nezaposlenih.

Zato smatram da se mir i nenasilje moraju podsticati i u saradnji sa samim crnim đavolom, bez obzira na posledice. Ovo govorim znajući da ću zbog toga biti linčovan i ismejan u domovini", odgovorio je Stublić na pitanje da li bi pristao na sastanak sa Borom.

Kada je Kurir upitao Stublića šta najviše zamera svom sagovorniku Bori, on je rekao:

"To što tvrdi da je četnik, a svi znamo da je još uvek mlad početnik, skoro pionir. Sa velikim interesovanjem pratim izjednačavanje statusa četnika i partizana u Srbiji, dok se u Hrvatskoj više radi o izjednačavanju partizana i četnika".

Posle jedanaest pitanja, došao je red na Boru da jedno od svojih pitanja postavi Đuri.

"Sjećaš li se kako smo se dobro napili u Puli na brodu?"

"Dragi Boro, verovatno znaš da amnezija dolazi posle dobrog pića. Molim te javi mi kakav sam skandal izazvao na tom brodu u Puli, mora da je bilo nešto strašno, jer od tada nisam imao nijednu svirk u Istre i Kvarneru."

Bora je odgovorio da nisu pravili skandale.

"Nismo pravili skandale, naprotiv! Kvalitetno smo se napili!"

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

14 h

Podeli: