Aktuelno 3

04.09.2024.

20:39

Urbana legenda o Đorđeviću i Točku: Završili u zatvoru, Boru preselili u Beograd

U sredu ujutru objavljeno je da je čuveni roker Bora Đorđević preminuo u Sloveniji, gde se danima unazad lečio od teške upale pluća.

Izvor: RINA

Urbana legenda o Đorđeviću i Točku: Završili u zatvoru, Boru preselili u Beograd
Antonio Ahel/ATAImages

Podeli:

Svojim vanvremenskim hitovima obeležio je decenije iza nas, a njegovi nekadašnji sugrađani sećaju ga se sa velikim poštovanjem i ponosom što je upravo jedna takva legenda rođena u njihovom gradu.

Dok je živeo u Čačku Bora Đorđević živeo je u jednoj od zgrada u strogom centru grada, u blizini Gradskog parka.

Još kao mladić sa drugarima je osnovao bend koji se zvao Hermelini, a nakon toga je pevao i svirao u bendovima Dečaci sa Morave, Vesnici ljubavi, Safiri i Čačanski plemići.

U bendu Poslednji ostatak romantičnog sveta svirao je i pevao sa Radomirom Mihajlovićem Točkom. Ono što se prepričava kao urbana legenda jeste da su se tri godine finansirali tako što su pljačkali bogate kuće, te tim novcem kupovali instrumente.

Kada su ih uhvatili prebačeni su u istražni zatvor, a posle toga Bora je izbačen iz gimnazije, a sud je doneo odluku da ga oslobodi pod određenim uslovima.

Kako bi ga sklonili od lošeg društva Borini roditelji su 1970. godine odlučili da se presele u Beograd.

Iako je iz čačanske Gimnazije izbačen, a školavanje nastavio u V beogradskoj Gimnaziji a zatim i na Pravnom fakultetu pseban pečat u Borinom životu ostavio je upravo rodni grad i ta srednja škola u kojoj je napisao i svoje prve stihove.

"Bora je simbol naše mladosti. Obeležio je sve naše ljubavi, i one srećne i one tužne svojim pesmama, Svi smo ih pevušili. Bio je genijalan. Ovo je veliki gubitak za čitavu balkansku muzičku scenu. Bio je vrsan pevač, ali i pesnik, hroničar jednog vremena. Treba sa puno ponosa da izgovaramo njegovo ime. Znali smo da je lošeg zdravlja, ali smo se nekako nadali da će idržati", kažu za RINU Čačani.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

14 h

Podeli: