Aktuelno 0

04.09.2024.

10:59

Tajna čuvana godinama: Zašto Bora Čorba nije svirao na čuvenom koncertu

Godinama se spekulisalo zašto Riblja čorba nije nastupala na rok koncertu za gladne Afrike 15. juna 1985. na Marakani.

Izvor: Yugopapir

Tajna čuvana godinama: Zašto Bora Čorba nije svirao na čuvenom koncertu
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Podeli:

Mnogi su nemilosrdno prozivali Boru Đorđevića i Riblju čorbu zbog nepsisutvovanja koncertu na Marakani 15. juna 1985. godine, koji je bio humanitarnog karaktera i na kojem se prikupljala pomoć za gladne Afrike,

Mnogo godina kasnije, Bora je u intervjuu za "Yugopapir" otkrio šta se desilo.

"Pitaju me ljudi zašto Čorbe nije bilo na rok koncertu na Marakani za pomoć gladnoj Africi. Red je da odgovorim, nije lepo da prijatelji Riblje čorbe, a takvih još ima, budu u dilemi jesmo li se pokvarili ili imamo malecko srce, kao što reče jedan na TV-u. Mi smo već svirali za Etiopiju. Bio je to jedan fini koncert u Centru Sava. Došli smo tamo i otpevali 'Pogledaj dom svoj, anđele', pesmu vrlo adekvatnu svrsi manifestacije. Nastupali su neki ozbiljni umetnici, poput Dubravke Zubović, Jovana Kolundžije, pevala su i deca iz hora Kolibri i mi. Ostale rokere nisam video. Valjda ih nisu zvali", istakao je Bora, pa pobrojao koliko su sve puta svirali džabe.

"Priredba je bila pod pokroviteljstvom UNICEF-a. TV je prenosio, skupilo se tu više od milijardu starih dinara pomoći. Riblja čorba je, inače, jedan veoma fin bend. Često svira džabe. Koliko se sećam: za izgradnju doma USAOJ-a u Bihaću, na festivalu YU omladine u Beogradu, na noćenju štafete ovde, noćenju štafete onde, za Palestinu na Trgu Marksa i Engelsa... U Sofiji i Plovdivu džabe smo zastupali našu dičnu mladež na manifestaciji 'Balkan, zona bez nuklearnog naoružanja'. Svirali smo za cerebralce, za distrofičare, za slepe, gluve, gripozne i ostale bolesnike, za unesrećene od zemljotresa, poplava. Ako proradi neki vulkan, tu smo. Svirali smo džabe i za proslave, jubileje, sahrane, za*ebancije. Čorba je orkestar za svaku priliku. Ako vam je detetu rođendan, zovite nas, mi sviramo džabe. To što smo profesionalci i živimo od svirke i što u društvu imamo status golih go**na, to nema veze", naveo je Bora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Podeli: