Aktuelno 0

04.09.2024.

8:15

Astronaut šokirao javnost: Proveo 178 dana u svemiru i otkrio strašnu istinu

Ron Garan, bivši NASA astronaut šokirao javnost "otrežnjujućom spoznajom".

Izvor: Blic žena

Astronaut šokirao javnost: Proveo 178 dana u svemiru i otkrio strašnu istinu
EPA/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Tokom boravka u svemiru, Garan koji je i vojni pilot i preduzetnik,  došao je do neverovatnih zaključaka.

"Video sam biosferu, koja se preliva u duginim bojama i udružuje se sa životom. Nisam video ekonomiju, ali otkako sistemi koje je čovek kreiarao tretiraju baš sve, uključujući i same sisteme za održavanje života naše planete, kao podružnicu globalne ekonomije, jasno je, sa te tačke u kojoj nestaje Zemlja, a počinje svemir, da mi živimo laž", rekao je za "Big Think" Garan, koji je u svemiru boravio kao član posada američkog spejs-šatla, ruske letelice Sojuz i Međunarodne svemirske stanice.

Kako je objasnio, njegova perspektiva se promenila dok je 178 dana, ukupno tokom karijere, bio u svemiru zbog onoga što je u nauci poznato kao "efekat pregleda".

"Promena koju astronauti dožive kada vide planetu kako levitira u tami svemira se zove 'Efekat pregleda'. Kao da nam se upali sijalica i shvatimo koliko smo svi međusobno povezani i zavisni", ističe Garan i dodaje:

"Čovečanstvo lebdi u mraku, mi vidimo samo mali prikaz stvarnosti. Mislimo da znamo celu sliku, dok u stvarnosti vidimo samo mali prikaz. Pošto ne vidimo realnu sliku, nismo u stanju da rešimo mnoge probleme s kojima se suočavamo. Kao civilizacija trenutno plaćamo visoku cenu toga. Deo razloga zbog kojih ne rešavamo probleme jeste to što nemamo pravu persepktivu. To je jedan od razloga zašto moramo da izađemo iz mraka", objašnjava ovaj astronaut.

Garan je iskoristio svoje iskustvo sa "efektom pregleda" i razvio koncept orbitalne perspektive, koji je opisao kao "poziv na akciju".

"To je osećaj nepravde, koji vidimo kada ugledamo otrežnjujući kontrast između neopisive lepote naše planete i nesrećne stvarnosti života na istoj toj planeti za značajan broj stanovnika", precizirao je Garan i pozvao ljude da umesto što razmišljaju o ekonomiji, počnu da pristupaju životu na način, koji na prvom mestu koristi čovečanstvu kao celini.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: