Aktuelno 19

02.09.2024.

19:59

Crno tržište grobnih mesta sve veće, cene i do 50 hiljada evra: "Nećete moći da se sahranite" VIDEO

Na internetu se sve češće mogu naći oglasi za prodaju grobnih mesta, ali svaki pokušaj kupovine groba na ovaj način može da vas dovede u ozbiljne probleme.

Izvor: Prva TV/B92

Crno tržište grobnih mesta sve veće, cene i do 50 hiljada evra: "Nećete moći da se sahranite" VIDEO
Shutterstock/M-Production

Podeli:

"Ustupam dva grobna mesta, jedno na pravoslavnom, drugo na katoličkom groblju", "Prodajem grobno mesto na Novom groblju, niko nije sahranjen 50 godina", "Ustupam grobno mesto... hitno i povoljno", "Prodajem parcelu za dva grobna mesta", samo su neki od oglasa za prodaju, a sudeći po njima, više ima slobonih grobova na internetu nego na centralnim grobljima.

Iz pogrebnih usluga ističu da je u Beogradu obezbeđeno za sledeće dve i po godine dovoljno mesta za
sahranjivanje i da građani ne nasedaju na takve oglase.

"Nažalost to se često dešava, mi smo toga svesni, ali to nije dozvoljeno, jer su grobna mesta van pravnog prometa, znači ne mogu se ni kupiti, ni prodati, niti preneti na treće lice", istiće Marina Račić, rukovodilac službe za informisanje JKP "Pogrebne usluge".

Međutim, uprkos tome crno tržište parcela na grobljima je sve veće, a iz pogrebnih usluga upozoravaju na pravne probleme i posledice pri registraciji takve kupovine.

"Imamo pravnu službu gde se sve iskontroliše, gde se iskontrolišu dokumenti izvodi iz matičnih knjiga, tako da, nažalost ko da novac za takvu stvar neće moći da izvrši legalno prenos pravnog korišćenja. Tako da, to su bačene pare kako god da se okrene", ističe Račić.

"Neće moći ni da se sahrani, jer prosto delatnost sahranjivanja je još uvek nadležnosti našeg preduzeća, tako da neće moći ni da obave sahranu", objašnjava Ralić.

Kako se kreću cene grobnih mesta na internetu?

"Hitno prodajem parcelu na novom groblju, blizu aleje velikama, cena 2. 500 evra, "Prodajem grob blizu crkve, cena 2.500 evra", neki su od oglasa.


Te cene su za jedno grobno mesto, dok cene za veće grobnice mogu ići i do 50 hiljada evra. Iz pogrebnih usluga napominju da bilo koja preprodaja grobnog mesta nije u okvirima zakona.


Razlog za kupovinu groba preko interneta ne može biti opravdan, ističu iz pogrebnih usluga, jer u beogradskim opštinama ima dovoljan broj slobodnih mesta za sahranjivanje. Jedini bizarni odgovor bi mogao da bude da oni koji se oglašavaju, to čine kako bi profitirali.

Nadležni napominju da bi opštine na kojima se nalaze groblja, trebalo više da kontrolišu i bolje
vode evidenciju o sahranjivanju kako ne bi dolazilo do zloupotrebe i nezakonite prodaje grobnog mesta.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: prva

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: