Aktuelno 35

02.09.2024.

18:02

Slavni reditelj se zalaže za eutanaziju: "Uvedite je širom sveta"

Novi film španskog reditelja Pedra Almodobara "Soba pored" bavi se temom eutanazije.

Izvor: B92.net

Slavni reditelj se zalaže za eutanaziju: "Uvedite je širom sveta"
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Podeli:

Ovo je njegov prvi film na enegleskom jeziku, a u njemu glume oskarovke Džulijan Mur i Tilda Svinton.

Radnje prati dve bile bliske prijateljice u mladosti dok su radile u istom časopisu. Nakon godina razdvojenosti, ponovo se sreću kada Marta dobije dijagnozu terminalne bolesti i odluči da preuzme kontrolu nad svojim životom.

Na konferenciji za novinare na Filmskom festivalu u Venecij, španski reditelj je strastveno govorio o obrađivanju teme eutanazije u filmu i zašto smatra da bi eutanazija trebala biti opcija za one koji se suočavaju s istom sudbinom.

"Ovaj film je u korist eutanazije", rekao je Almodovar.

"To je nešto što cenimo kod Tildinog lika; ona odlučuje da se oslobodi raka jedino donošenjem odluke koju zapravo donosi", dodao je reditelj.

Almodovarova domovina Španija legalizovala je eutanaziju 2021. godine, a on veruje da bi i ostatak sveta trebao da sledi njihov primer.

"Treba da postoji mogućnost eutanazije širom sveta," rekao je, što je izazvalo aplauz prisutnih novinara.

"To bi trebalo da bude regulisano, a lekarima treba da bude dozvoljeno da pomognu svojim pacijentima", istakao je.

Svinton je dodala da "ne može reći da se ne bi ponašala na isti način" da je u ulozi svog lika.

"Lično se ne plašim smrti, niti sam se ikada plašila. Mislim da put ka prihvatanju smrti može biti dug za neke ljude, ali iz nekog razloga, zbog određenih iskustava u mom životu, postala sam svesna toga rano. Znam da dolazi. Osećam da dolazi, vidim da dolazi," rekla je.

"Jedna od stvari koje ovaj film prikazuje je samoodređenje, osoba koja odlučuje da u potpunosti preuzme kontrolu nad svojim životom i umiranjem", dodala je.

Iako je film očigledno o smrti, Mure i Svinton su rekle da se u njemu oseća i slavljenje života, piše Varajeti.

Mure je rekla: "U Pedrovim filmovima postoji ogromna životna snaga, i to je ono na šta svi reagujemo. Gotovo kao da, dok gledate ove filmove, možete čuti otkucaje srca svih likova."

Podeli:

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: