Aktuelno 23

02.09.2024.

9:02

"Petokraka je znak zla i okupacije": Teške reči Domovinskog pokreta nakon koncerta Bijelog dugmeta FOTO

Istaknuta zastava SFRJ na koncertu Bijelog dugmeta u Splitu, izazvala je veliku pažnju.

Izvor: B92.net

"Petokraka je znak zla i okupacije": Teške reči Domovinskog pokreta nakon koncerta Bijelog dugmeta FOTO
Profimedia

Podeli:

"Simboli koji vređaju osećaje osamdeset posto građana ove države moraju biti zakonom sankcionisani", stoji u objavi Domovinskog pokreta koju potpisuje Josip Dabro.

Podsetimo, na koncertu ex-yu grupe Bijelo dugme u Splitu na monitoru iza bine bila je istaknuta jugoslavenska zastava za vreme pesme "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo". 

"Nakon što je u Splitu na koncertu Bijelog dugmeta izvedena pesma kojom se veliča jugoslovenska državna tvorevina uz pripadajuću ikonografiju reagovala je podružnica Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije."

Oni su u svojoj izjavi podsetili na "tešku pomorsku blokadu i granatiranje Splita na početku Domovinskog rata i žrtvu koju je ovaj grad pretrpeo u odbrambenom i oslobodilačkom ratu." Ovaj čin opisali su i kao "uvredu hrvatskoj državi i narodu, a posebno braniteljskoj populaciji koja je najzaslužnija za nastanak njihove države".

Ovo je izazvalo i reakcije političara iz SDP-a koji su ovo okarakterisali kao pretnje, govor mržnje i zastrašivanje.

A u saopštenju je usledio i odgovor iz Domovinskog pokreta koji predlaže zabranu petokrake.

"Izjave splitskih prvaka SDP-a najbolje govore o mentalnom stanju u ovoj stranci i nakon gotovo 35 godina samostalnosti hrvatske države. Njima nije sporan znak pod kojim je razorena i okupirana trećina Hrvatske.

Nije im sporan znak pod kojim je izvršen masakr u Škabrnji i na Ovčari. Za njih je to znak slobode, za nas ostale znak mržnje, zla i okupacije. I upravo zbog takvog stanja svesti SDP umire u agoniji već treći mandat u opoziciji, a po svemu sudeći biće tamo i naredna tri mandata. 

Splitski slučaj još jednom je pokazao potrebu primene pozitivnih evropskih propisa u suočavanju s obeležjima svih totalitarnih sistema. 

Simboli koji vređaju osećaje osamdeset posto građana Splita i Hrvatske ne mogu biti izuzeti od kaznenog zakona i sankcionisanja. Naša misija je kroz zakonske izmene da rešavamo ovakve stvari i u tome ćemo istrajati", navodi se u saopštenju.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: