Aktuelno 43

01.09.2024.

13:43

Hrvatski veterani ogorčeni zbog pesme o Jugoslaviji: Traže hapšenje članova Bijelog Dugmeta

Nastup Bijelog Dugmeta u Splitu izazvao je veliku kontroverzu i nezadovoljstvo među određenim krugovima u Hrvatskoj.

Izvor: B92.net

Hrvatski veterani ogorčeni zbog pesme o Jugoslaviji: Traže hapšenje članova Bijelog Dugmeta
M.M./ATAImages

Podeli:

U tekstu prijave tzv. "Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara", koji su se obratili Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, naglašava se da je nastup ovog legendarnog sastava bio uvredljiv i neprimeren.

Pesma "Pljuni i zapjevaj" izazvala je pravo negodovanje među tzv. braniteljima i lavinu neprimernih komentara i uvreda na račun Bijelog Dugmeta.

"Branitelji" su optužili organizatore koncerta i izvođače za promociju komunističke ideologije i simbola koji su, prema njihovim tvrdnjama, odgovorni za mnoge zločine tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Dana 31. 8. 2024. godine u Splitu, ispred novog kluba "Porat" na Sitnicama, održan je koncert Bijelog Dugmeta, na kojem je Alen Islamović oko 22.30 sati izvodio pesmu "Pljuni i zapjevaj Jugoslavijo", uz prikaz jugoslovenske zastave na velikom ekranu pozornice. Prema Rezolucijama Vijeća Evrope 1481 i 2819, koje je Hrvatski sabor ratifikovao, tražimo da se organizatori koncerta kazne prema zakonodavstvu Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u zemlji.

Promovisati propalu i već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu, kao i simbol kojim je razarana Hrvatska, proterivana i ubijana deca, žene i nemoćni, ne zaslužuje samo javnu osudu, već i zakonsku odgovornost zbog promovisanja nečega čega se svaka poštena osoba stidi, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno telo, Hrvatski sabor, kao i Savet Evrope pomenutim Rezolucijama.

Komunizam je bio zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubistva miliona ljudi, a krvava petokraka koju su Alen Islamović i ostali iz benda "častili" tokom koncerta u Splitu simbolizuje taj zločinački period.", stoji u saopštenju ovog udruženja koje je preneo hrvatski portal Večernji. 

M.M./ATAImages

Mnogi komentari ljudi pretežno hrvatske nacionalnosti na izvedbu pesme "Pljuni i zapjevaj" imali su negativnu konotaciju sa pozivanjem na nasilje i mišljenjem da Split nije mesto gde bi trebalo da se peva o Jugoslaviji.

"Pogrešna lokacija za ovu pesmu. Pa gde ćeš ovo pevati u Splitu? Alene, nije ti to Bosna. Dobro ste i prošli, mogli su vas namlatiti i baciti u more", "Svako ko ode na koncert Bjelog dugmeta, otišao je na jugonostalgičarski party", "Treba ih uhapsiti", samo su neki od negativnih komentara, dok sa druge stane, mnogi čitaoci našeg portala podržali su ovaj potez Bijelog Dugmeta: "Svaka čast", "Treba ovo pevati na svakom koncertu", "Ko ne voli ne mora da sluša", "Nadam se da ih neće uhapsiti nakon ovoga" itd.

loader

Podeli:

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: