Aktuelno 3

31.08.2024.

10:35

Voljena princeza Dajana je poginula pre 27 godina: Pred smrt je u Sarajevu ceo svet plakao sa njom FOTO

Prošlo je tačno 27 godina od tragične pogibije princeze Dajane.

Izvor: B92.net

Voljena princeza Dajana je poginula pre 27 godina: Pred smrt je u Sarajevu ceo svet plakao sa njom FOTO
Profimedia

Podeli:

Pre 27 godina dogodila se stravična nesreća u Parizu u kojoj je princeza Dajana poginula zajedno sa svojim ljubavnikom, Dodijem Al Fajednom, a okolnosti ove nesreće nikada do kraja nisu utvrđene.

Jedini preživeli je bio princezin telohranitelj, dok je poznato da je vozač vozio pod uticajem alkohola i antidepresiva.

Ceo svet je plakao za omiljenom princezom

Kensingtonska palata je svakodnevno bila zatrpana cvećem i porukama, a prenos sahrane princeze Dajane je gledalo 32 miliona ljudi. Poslednji ko je video živu princezu bio je pariski doktor, Frederik Mailije, koji je slučajno naišao na mesto nesreće i pokušao da pomogne.

Profimedia

"Prišao sam olupini, otvorio vrata i pogledao unutra. Četvoro ljudi, od kojih dvoje već mrtvih, koji nisu pokazivali nikakve znakove života, te dvoje na desnoj strani, živi, ali u jako teškom stanju. Putnik na prednjem sedištu je vrištao, zbog čega sam znao da je bolje od putnice, mlade dame koja je na kolenima bila na podu Mercedesa, s glavom spuštenom dole. Teško je disala i njoj je prvo trebalo pomoći", rekao je tada Frederik.

Emotivni susret sa ženom u Bosni i Hercegovini

Ipak, ono što će mnogima ostati u sećanju jeste i dolazak princeze Dajane u Bosnu i Hercegovinu tri nedelje pre pogibije, te 1997. godine. Njena šetnja minskim poljem se i dalje pamti kao nešto jako hrabro što je uradila. Ta poseta je bila u okviru njene humanitarne kampanje, želela je da skrene pažnju na veliki broj neeksplodiranih mina, a tada je i upoznala majku koja je plakala za svojim sinom.

"Dajana nije govorila srpski, niti je ta majka govorila engleski, ali razumele su se i zbližile na prvi pogled. Bilo je emotivno i intimno. To je bio trenutak za pamćenje i, mislim, da ga nikada neću zaboraviti", rekao je Džeri Vajt, princezin prijatelj, prenosi The Sun.

Tri nedelje kasnije, princeza Dajana je izgubila život.

Težak život u kraljevskoj porodici: "Bio je opsednut mnome"

Podsetimo, Dajana je često govorila o svom nesrećnom braku sa Čarlsom, a to je i jedna od stvari koje se nisu dopadale kraljevskoj porodici.

Dajana je pričala o ljubavnom trouglu u kom se našla, a čuven je njen intervju za BBC u kom je o tome detaljno pričala. Koliko je bila iskrena, govori i činjenica da je govorila i o seksualnom životu sa Čarlsom, ali i o tome kako se osećala kada je shvatila da je vara.

"Možda se sećate da ste videli moju fotografiju na kojoj jecam u crvenom kaputu kad je on otišao avionom. To nije imalo nikakve veze s njegovim odlaskom. Najstrašnija stvar se desila pre nego što je otišao. Bila sam u njegovoj radnoj sobi i razgovarala s njim o putovanju. Zazvonio je telefon, to je bila Kamila. Baš pred njegovoj petonedeljni put. Pa sam pomislila da li da budem fina ili da samo sedim ovde?. Pomislila sam da budem fina, pa sam ih pustila i to mi je jednostavno slomilo srce. Još uvek sam bila previše nezrela da razumem sve poruke koje su stizale do mene. A onda mi je neko u njegovom kabinetu rekao da je moj muž tražio da se za nju napravi narukvica", rekla je Dajana.

"Pronašao je devicu, žrtveno jagnje, a na neki način je bio opsednut mnome. Ali bilo je toplo i hladno, toplo i hladno, nikad ne bih znala kako će biti raspoložen, gore-dole, gore-dole", rekla je jednom prilikom nesrećna princeza.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: