Aktuelno 3

30.08.2024.

14:21

U Evropi prvi put pronađena kolonija opasnih insekata

U Evropi je prvi put pronađena kolonija invazivne crvene patuljaste pčele, saopštili su naučnici.

Izvor: Tanjug

U Evropi prvi put pronađena kolonija opasnih insekata
Profimedia

Podeli:

Pčele vrste Apis florea poreklom su iz Azije, a njihovo pojavljivanje na Malti izazvalo je uzbunu među lokalnim pčelarima i zaštitnicima prirode koji se boje razornih posledica po domaće populacije pčela, prenosi Gardijan.

"Zabrinjavajuće je što je Apis florea pronađena na Malti. One će se verovatno takmičiti za polen i nektar s našim domaćim oprašivačima, grupom insekata kojih je već sve manje. Takođe je vrlo verovatno da će ove pčele prenositi višestruke bolesti na koje evropske pčele mogu da imaju slabu otpornost", upozorio je profesor biologije na Univerzitetu u Saseksu Dejv Gulson.

Možda vas zanima

Kolonija, sa više od 2.000 odraslih pčela, otkrivena je i identifikovana i kad je potvrđeno da je reč o vrsti Apis florea, ona je odmah uklonjena i uništena. Međutim, istraživači sumnjaju da je grupa pčela već napustila košnicu kako bi osnovala novu koloniju.

Možda vas zanima

Blizina kolonije luci Birzebuga, glavnom teretnom čvorištu Malte, sugeriše da su pčele možda stigle trgovačkim brodom, navodi britanski list.

Istraživači veruju da blage zime na Malti i drugim južnoevropskim zemljama pogoduju opstanku ove invazivne vrste i da bi za samo nekoliko godina ova vrsta mogla da se proširi na druga mesta.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: