Aktuelno 5

27.08.2024.

18:36

Urušila se drevna piramida: "Ovo je loš znak" FOTO

Ekstremni vremenski uslovi i porast nivoa mora ugrožavaju istorijsku baštinu širom sveta.

Izvor: b92.net/index.hr

Urušila se drevna piramida: "Ovo je loš znak" FOTO
JuanAriza1/Shutterstock

Podeli:

Tako se kamena piramida, 15 metara visok četvrtasti spomenik u meksičkoj državi Mičoakan, u noći 29. jula iznenada urušila zbog neprestane kiše. Južni zid piramide se pretvorio u ruševine.

Piramida je nekada bila jedan od najbolje očuvanih spomenika civilizacije Kraljevstva Mičoakan. Nalazi se u Ihuaciu, izvanredno očuvanom arheološkom lokalitetu gde su smešteni još jedna piramida, toranj i nekoliko grobnica, piše Science Alert.

Prvo velika suša, a zatim obilna kiša

Na tom su području pre 1.100 godina živele domorodačke grupe koje govore nahuatl. Kasnije je postao sedište naroda P'urhepechas, jedinog carstva koje Asteci nisu mogli da osvoje. Narod P'urhepechas postoji i danas.  

Meksički Nacionalni institut za antropologiju i istoriju (INAH) smatra da su za nedavno urušavanje zida piramide krive ekstremne vremenske nepogode.

Naime, u julu su veći deo Meksika pogodile obilne kiše i oluje sa grmljavinom. Pre toga je područje zadesila najveća suša u zemlji u poslednjih 30 godina.

"Visoke temperature i suša su uzrokovale pukotine kroz koje je kasnije voda prodrla u unutrašnjost prethispanske građevine", stoji u saopštenju INAH-a.

Ekstremni vremenski uslovi i porast noivoa vode postaju sve veća pretnja važnim istorijskim objektima. Nedavno su arheolozi otkrili da drevni pećinski crteži u Okeaniji propadaju zbog ubrzanih klimatskih promena.

"Moji preci bi rekli da je to loš znak"

Tariakuiri Alvarez iz plemena P'urhepecha kaže da bi njegovi preci protumačili urušavanje piramide kao "loš znak".

U objavi na Facebooku je napisao kako se nešto slično dogodilo pre dolaska stranih osvajača, i to zato što su bogovi bili nezadovoljni.

Samo nekoliko dana pre nego što se piramida u Meksiku srušila urušio se i poznati Dvostruki luk u Uti, verovatno zbog promene nivoa vode i erozije.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: