Aktuelno 34

25.08.2024.

15:45

Gej aktivisti se posvađali zbog predavanja o "kvir svecima": "Gde je naš zakon" VIDEO

LGBT aktivisti Predrag Azdejković i Marko Mihailović jutros su u studiju TV Prva polemisali o predavanju "Kvir sveci i slave", koje se održava u okviru Nedelje ponosa.

Izvor: B92.net/TV Prva

Gej aktivisti se posvađali zbog predavanja o "kvir svecima": "Gde je naš zakon" VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Naime, Predrag Azdejković smatra da je predavanj "Kvir sveci i slave" vređanje osećanja pravoslavnih vernika i da čini štetu LGBT populaciji.

"Mi svake godine imamo neki "skandal", a nema potrebe. Prajd je još uvek kontroverzna tema kod nas. Nema razloga za tenzijom i guranjem prsta u oko. Ovo se namerno radi, zašto, ja nemam odgovor", rekao je novinar Predrag Azdejković, urednik LGBT magazina "Optimist" i direktor međunarodnog festivala kvir filma "Merlinka".

"Za mene tu nema nikakve kontroverze. Ne slažem se da Prajd bode oči, mislim da provokacije kreću od Predraga Azdejkovića. Beogradski Prajd je, štaviše, po mom mišljenju, i previše blag. Postoji dosta pravoslavaca u LGBT populaciji. Ne mislim da LGBT ljudi treba da imaju zabranu priče o religiji. Mene kao gej muškarca jako boli kada gledam litije koji su protiv Prajda. Voleo bih da više govorimo o nedostatku slobode", rekao je Marko Mihailović, bivši direktor beogradskog Prajda.

"Provokacije loše za LGBT zajednicu"

"Ako vernici nama kažu da ih nešto vređa, ako hoćemo neke odnose da gradimo onda treba da pokažemo kako ti odnosi treba da izgledaju. Slažem se da odnos SPC prema LGBT treba da se promeni, ali ovo nije način. Tema o kvir svecima i kvir slavama nije tema u ovom trenutku za Srbiju. Te vrste provokacija su se već dešavale i uvek su se završavale loše po LGBT zajednicu u Srbiji. Ništa se nije uradilo poslednjih godina za poboljšanje LGBT zajednice, a to je zato što nećemo da preuzmemo odgovornost. Mi hoćemo zakon, prekrstimo ruke i kažemo "državo, donesi ga". Treba da radimo na tome, da pritiskamo. Ono što je najtužnije je da sam "SNS bot" a ja najviše od svih pljujem i kritikujem vlast", rekao je Azdejković i dodao da je u Crnoj Gori usvojen zakon o istopolnim partnerstvima, ali da tamo niko nije otvoreno ratovao sa Crkvom.

"Ne možemo ograničavati ljude šta će obući na protestnu šetnju. Ja mislim da nama treba ova država da se izvini zbog nasilja koje trpimo. Da podilazimo i da se ulizujemo, nećemo. Policija ne procesuira ljude koji nas napadaju. Država apsolutno ne radi ništa, rekao je Mihailović, dok je Azdejković ponovio da predavanje o kvir svecima u okviru Nedelje ponosa nije način da se izvrši pritisak na institucije kako bi se doneli zakoni koje LGBT zajednica godinama traži.

"Meni je žao što si odustao od borbe, sećam se tvojih početaka. Postoji problem u tome jer nas SPC satanizuje, meni to nije u redu. Moramo da nastavimo da kritikujemo, mislim da previše opravdavaš nešto što nije za opravdanje. Većina naše zajednice se ne slaže sa tobom", rekao je Mihailović.

"LGBT aktivisti u Srbiji nemaju rezultate"

"Mi rezultate nemamo, Amerikanci su se za svoje pravo izborili. Vršili su pritisak, potplaćivali političare, pravili manifestacije i izborili su se. Mi smo vrlo pacifizirani. Sedimo i čekamo da nam nešto neko da. LGBT zajednica nije jednoglasna", rekao je Azdejković.

Izvor: Prva tv

Podeli:

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: