Aktuelno 7

23.08.2024.

21:45

Šokantno otkriće arheologa: Vavilonske pločice otkrivaju stravične sudbine kraljeva

Arheolozi su nedavno preveli tekst na glinenim pločicama iz drevne Vavilonije koje se već više od jednog veka nalaze u Britanskom muzeju.

Izvor: Index.hr

Šokantno otkriće arheologa: Vavilonske pločice otkrivaju stravične sudbine kraljeva
Gorodenkoff/ Shutterstock

Podeli:

Na nekoliko pločica se nalazilo zlokobno upozorenje: Kada Mesec potpuno uđe u Zemljinu senku, kralj će umreti.

Arheolozi Endru Džordž i Junko Taniguči preveli su 61 znak sa četiri pločice, koje verovatno potiču iz drevnog grada Sipara, koji je u 17. i 18. veku pre Hrista bio smešten na području današnjeg Iraka. Radi se o najstarijim poznatim "proročanstvima" iz Vavilonije koja su povezana s pomračenjem Meseca.

Naime, ova drevna kultura u Mesopotamiji bila je poznata po svojim astrološkim proricanjima. Vavilonski "astronomi" su pažljivo pratili Mesec i planete smatrajući da ta nebeska tela kontrolišu bogovi i da se pomoću njih može proricati budućnost.

"Posmatranje nebeskih znamenja bila je ozbiljna stvar u političkom smislu. Postoje brojni dokazi da se u kasnijim razdobljima astrologija koristila za zaštitu kralja, kako bi se njegovo ponašanje regulisalo u skladu sa željama bogova," kazao je Džordž, a prenosi Sajens Alert.

Kraljevi savetnici su bili odgovorni za posmatranje noćnog neba. Ako su predviđanja bila loša, onda su žrtvovali životinju kako bi utvrdili nivo opasnosti. Ako bi upozorenja potrajala, provodili su rituale tokom kojih su proterivali zle duhove.

Novoprevedeni tekstovi ukazuju na složenost ovog organizovanog sistema "upozorenja", kao i koliko su kraljevi savetnici ozbiljno shvatali svoje proročke dužnosti. Prema vavilonskim pločicama, pomračenje tokom jutarnje straže ukazuje na kraj dinastije, a tokom večernje na dolazak epidemije.

Na njima se može videti razrađena metoda organizovanja znamenja pomračenja Meseca prema dobu noći i dana, mesecu i trajanju samog pomračenja. Među nekim proročanstvima su bila upozorenja kao "kraljev brat će se pobuniti i zauzeti presto" i "kiša će nestati s neba". Neka su bila neverovatno specifična - "pas će poludeti i niko koga ugrize, bilo muško ili žensko, neće preživeti".

Istraživanje naziva Old Babylonian Lunar-Eclipse Omen Tablets in the British Museum objavljeno je u časopisu Journal of Cuneiform Studies. 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: