Aktuelno 7

20.08.2024.

19:01

Transrodna paraolimpijka na udaru kritika: Takmičila se u muškoj kategoriji kao otac troje dece

Prva transrodna trkačica na Paraolimpijskim igrama, Italijanka Valentina Petrilo, danas je optužila protivnike njenog učešća u ženskoj kategoriji za ljubomoru, rekavši da je ''pošteno'' što joj je to dozvoljeno.

Izvor: Tanjug

Transrodna paraolimpijka na udaru kritika: Takmičila se u muškoj kategoriji kao otac troje dece
Profimedia

Podeli:

Petrilo je slabovida, a postala je transrodna žena 2019, nakon osvojenih 11 nacionalnih titula takmičeći se u muškoj kategoriji kao otac troje dece, piše britanski Telegraf.

''Pošteno je da je svakom od nas dozvoljeno da izrazi svoj rod. Sport treba da nas nauči vrednosti inkluzije i to je od suštinskog značaja za sreću ljudi. Postepeno sam shvatila da morate živeti sa zavišću i ljubomorom ljudi, nažalost. Ali, sa svoje strane, svesna sam da je ono što radim stvarno i stoga nemam čega da se plašim'', rekla je paraolimpijka za italijanski Relevo.

Ona je istakla da je svesna ''društvenog i kulturnog značaja'' njenog učešća u ženskoj kategoriji u Parizu, kao i da zna da je podržavaju pripadnici LGBT zajednice, ali i oni koji to nisu.

Petrilo je osvojila bronzu u trkama na 200 i 400 metara u ženskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u paraatletici prošle godine, gde se takmičila protiv Nemice Katril Miler-Rotgart. Miler-Rotgart je nedavno iznela protivljenje učešću Petrilo u ženskoj kategoriji u trkama zbog prednosti koje ima nakon što je dugo trenirala kao muškarac, istovremeno je podržavši da izrazi svoj rod.

''U osnovi, svako treba da živi svakodnevni život onako kako se oseća udobno. Ali teško mi je (da to prihvatim) u takmičarskom sportu. Ona je dugo živela i trenirala kao muškarac, tako da postoji mogućnost da je fizički drugačija od onih koji su rođeni kao žene. Ovo bi joj moglo dati prednost", rekla je ona.

Kvalifikacija Petrilo za trku na 200 metara takođe je izazvala negodovanje nakon što je završila ispred Melani Berže i uskratila Špankinji mesto na takmičenju u Parizu 2024.

''Različita nacionalna i međunarodna ženska udruženja, konzorcijumi i nevladine organizacije tražii su od Španskog paolimpijskog komiteta da ospori mesto Petrilo na osnovu toga što se on takmičio sa prednošću u kategoriji koja nije odgovarala njegovoj i to mesto traži za špansku atletičarku Berže”, navodi se u saopštenju organizacije Alijansa protiv brisanja žena.

Kao i Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) dozvoljava pojedinačnim sportskim telima da odlučuju o sopstvenim smernicama o kategorijama za ženski sport. Prošle godine, Svetska atletika zabranila je transrodnim ženama da se takmiče u ženskoj kategoriji na međunarodnim događajima kao što su Olimpijske igre.

Međutim, prema pravilima Svetske paraatletike, sportista koji je zakonski priznat kao žena ima pravo da se takmiči u ženskoj kategoriji za koju ih kvalifikuje njihova smetnja.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: