Aktuelno 3

18.08.2024.

10:28

Poznati advokat o zavisnosti slavnih: Korumpirani lekari ih vode u ponor

Tragična smrt glumca iz čuvene serije "Prijatelji", Metjua Perija, istakla je misteriozan i toksičan odnos između zavisnih slavnih ličnosti i lekara koji leče njihovu zavisnost.

Izvor: b92.net/24sata.hr

Poznati advokat o zavisnosti slavnih: Korumpirani lekari ih vode u ponor
Profimedia

Podeli:

Peri, koji je imao dugu istoriju zavisnosti, pronađen je mrtav u hidromasažnoj kadi svog luksuznog doma u Los Anđelesu prošle godine sa izuzetno visokim nivoom ketamina u svom organizmu.

Glumac je postao zavisnik kada je koristio lekove zbog povrede, a kako je iznova i iznova upadao u kandže zavisnosti, on je, kada su pravni izvori odbili da mu povećaju dozu, istu tražio najpre od lekara, saopštila je američka Uprava za borbu protiv droga.

Pet osoba, uključujući dva lekara, optuženo je da su Periju snabdevali ketaminom, snažnim sedativom koji je izazvao njegovu smrt.

Možda vas zanima


Optužbe protiv doktora Salvadora Plasensije, koji tvrdi da je nevin, i Marka Čaveza, koji je pristao da prizna krivicu za distribuciju ketamina, sablasno podsećaju na druge slučajeve slavnih.

Konrad Marej, doktor Majkla Džeksona, osuđen je 2011. za ubistvo iz nehata jer je pevaču ubrizgao smrtonosnu dozu snažnog anestetika.

Tragične smrti ikona popularne kulture od Elvisa Prislija i Merilin Monro do Princa i Toma Petija povezuju se sa fatalnim količinama supstanci koje su im dali medicinski radnici.

"Kada su u pitanju poznate ličnosti, pravila se ne poštuju, a to stalno vodi u tragedije", rekao je Hari Nelson, ugledni advokat iz Los Anđelesa specijalizovan za ovakve slučajeve.

Zamka

Finansijska dobit je često ključni motiv. Plasensija je navodno prodalo Periju boce lekova koje inače koštaju 12 dolara za čak 2.000 dolara. Pre toga je Čavesu poslao poruku: "Pitam se koliko će ovaj kreten da plati... Hajde da saznamo".


Advokat Nelson, koji je lično učestvovao u više od deset "tragedija na naslovnoj strani" u koje su umešani poznati glumci, rok zvezde i sportisti, rekao je da je celokupna slika često dosta komplikovanija.

Poznate ličnosti imaju istinsku potrebu za privatnošću. Odlazak kod lekara po recept, a zatim u apoteku po lek, teško im pada jer ih često jure paparaci.

Doktori, s druge strane, mogu brzo da se zaljube u druženje sa svetski poznatim zvezdama, i da bi "ostali u njihovoj milosti i nastavili da imaju tu privilegovanu ulogu", počnu da rade ono što slavne ličnosti žele.

"Ali to je zamka. To je zamka i za slavnog pacijenta i za lekara", dodao je on.

Ketaminske zabave

Upotreba ketamina kao "droge za žurke", zbog njegovih halucinatornih efekata, eksplodirala je pre tridesetak godina.

Možda vas zanima

"Ketaminske žurke" koje se održavaju u privatnim kućama širom Los Anđelesa često su posećivale velike zvezde, rekao je Nelson.

"Bilo je nekoliko lekara u Los Anđelesu koji su organizovali ove, bukvalno, zabave, na kojima bi učesnici dobijali infuzije ketamina", rekao je on. Lekarska komisija se oštro obračunala sa ovim lekarima i oduzela im dozvole za rad.

Danas se lek koristi za legitimno lečenje depresije i PTSP-a.

Južna Kalifornija je postala središte privatnih klinika za rehabilitaciju koje nude apsolutnu privatnost - uz ekstravagantne naknade - slavnim ličnostima i ultra-bogatima, rekao je Nelson. Čavez je, na primer, vodio kliniku za ketamin.

Krminalni nemar

Ovaj lek, međutim, može izazvati ozbiljne neželjene efekte, uključujući gubitak svesti i probleme sa disanjem, i treba ga koristiti samo pod nadzorom lekara, a pacijente treba pažljivo pratiti.

Plasensija je Perijevom pomoćniku predala boce ketamina za 6.000 dolara u gotovini, srevši ga u gluvo doba noći na ulici samo nekoliko nedelja pre glumčeve smrti, navodi se u optužnici.

"Ideja da se nekome dozvoli da uzme ketamin kod kuće i uđe u hidromasažnu kadu pod njegovim uticajem je zločinačka, neodgovorna", rekao je Nelson.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: