Aktuelno 0

12.08.2024.

13:55

Umetnici iz Italije, Irske i Kanade došli u Zlakusu: Počela još jedna Međunarodna kolonija umetničke keramike

Svetska, a naša, uvrštena na prestižnu Uneskovu listu kulturnog nematerijlanog nasleđa, grnčarija iz Zlakuse prepoznata je na svim meridijanima.

Izvor: RINA

Umetnici iz Italije, Irske i Kanade došli u Zlakusu: Počela još jedna Međunarodna kolonija umetničke keramike
RINA

Podeli:

Iako posebni u načinu stvaralaštva, vešti majstori ne kriju tajnu kako se pravi čuveno posuđe u selu nadomak Užica.

"Mi grnčari iz Zlakuse imamo posebnu tehniku. Radimo na sporom točku, leva ruka pokreće točak, desnom učvršćujemo glinu i zidamo sloj po sloj. Svako od nas ima svoj neki lični pečat, koji se trudi da održi, ali svakako čuvamo tradiciju i skoro sve radimo kao što su radili naši preci. U tome i jeste specifičnost našeg posuđa, ali i u samom kvalitetu gline i kalcita koje koristimo", rekao je za Regionalnu informativnu novinsku agemciju RINA grnčar Mileta Lazić.

Kako bi se ovo nesvakidašnje stvaranje posuđa od gline i kalcita približilo svim ljubiteljima grnčarstva, u Velikoj sali Gradskog kulturnog centra u Užicu otvorena je 28. Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa – Užice”. Osim domaćih, u Užice su stigli i umetnici iz Irske, Italije i Kanade.

RINA

Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka i autorka kolonije, koja je od osnivanja 1996. godine do danas okupila 400 umetnika iz više od 40 zemalja sveta, zahvalila se  umetnicima koji su prihvatili poziv za učešće na koloniji, gradonačelnici i gradu na podršci i najavila da će organizaciju od naredne godine preuzeti mlade snage.

"Ja mogu da najavim da ću se povući od naredne godine i da će organizaciju preuzeti moje mlađe kolege, a ja se nadam da ću upravo u novoj Galeriji keramike moći da priredim izložbu radova iz dosadašnjeg fundusa", rekla je ona.

RINA

Dobrodošlicu  u Užice umetnicima je poželela i gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

Kolonija traje do 18. avgusta, a učesnici će imati i nekoliko izleta, kao i posetu Zlakusi, gde će upoznati majstore ovog tradicionalnog zanata.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: