Aktuelno 10

11.08.2024.

13:05

Privedena žena koja je napala Azijatkinju u Splitu VIDEO

Splitska policija saopštila je da je 43-godišnja žena uhapšena nakon istraživanja incidenta koji se dogodio u junu.

Izvor: Index.hr

Privedena žena koja je napala Azijatkinju u Splitu VIDEO
Depositphotos/BrianAJackson

Podeli:

Reč je o rasističkom ispadu žene ispred jedne splitske radnje prema kineskoj turistikinji i njenom dečku, o čemu je Index.hr pisao juče.

Kako su juče za ovaj portal rekli iz PU Splitsko-dalmatinske, za događaj su saznali putem snimka koji je na TikTok-u postavila Azijatkinja koja je u junu bila na letovanju u Splitu.

Turistkinja doživela rasistički napad u Splitu: Uključena i policija VIDEO

"Nakon jučerašnjeg medijskog objavljivanja snimaka sa društvenih mreža, sa kojih je vidljivo narušavanje javnog reda i mira na posebno drzak način uz jasno izraženu diskriminaciju po osnovu rase, sproveli smo krivičnu istragu koja je rezultirala utvrđivanjem identiteta i zatim hapšenje počinioca."

Utvrđeno je da se radi o 43-godišnjoj ženi koja će danas sa optužnim aktom biti privedena opštinskom sudu za prekršaje zbog osnovane sumnje da je 15. juna oko 13.30 časova svojim ponašanjem prekršilsa 25. član Zakona o suzbijanju diskriminacije i član 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Uprkos našim naporima, do ovog trenutka nismo uspeli da stupimo u kontakt sa povređenim osobama", saopšteno je iz PU Splitsko-dalmatinske.

@empathicweeb Replying to @luka brasi THERE IS NO FULL VIDEO BECAUSE I DID NOT EXPECT TO GET SPIT ON WHILE BEING IN A SUPERMARKET. AND MY BRAIN DID NOT REACT FAST ENOUGH TO PULL MY PHONE OUT ABD START FILMING WHILE SHE WAS INSULTING US. #splitcroatia #storytime ♬ original sound - EmpathicWeeb

Kineskinja tvrdi da ju je žena pljunula

Na snimku na TikToku, Azijatkinja je ispričala da joj je, dok je pokušavala da kupi vodu u prodavnici, prišla žena i nazvala je "žuto gov*o" i rekla da "nema nikakva prava". Takođe, devojka tvrdi da ju je žena pljunula, ali da to nije uspela da snimi.

"Došao je moj dečko koji je kupovao u drugom delu prodavnice i dao mi vlažnu maramicu da se obrišem i pitao je zašto je to uradila. Ona je bila iznenađena i rekla - "zašto to pitaš, ja nemam problem sa tobom, ti si beo, ona je žuta, to nije u redu".

Odlučili smo da izađemo iz prodavnice, a ova žena nas je čekala iza kase nakon što je platila kupljene proizvode, te je po leđima udarila dečka koji nije Azijat. Pozlilo mi je, skoro sam se onesvestila, a onda smo pozvali policiju kada smo izašli iz prodavnice. Kada sam već pozvala policiju, odlučila sam i da snimim dalje ponašanje ove žene prema nama", rekla je Azijatkinja na TikToku.

@empathicweeb The police did nothing. The employees at the supermarket did nothing. So I hope the power of the internet can do something. #notoracism #splitcroatia ♬ original sound - EmpathicWeeb

Žena na snimku kaže: "Ti kukavičko gov*o. Kome ćeš prijaviti? Europolu? Uskoku?

Žena je potom izašla iz prodavnice, kao i turistkinja i njen dečko. Azijatkinja tvrdi da je žena ispred prodavnice takođe pljunula njenog dečka i počela da ih vređa ponovo.

"Go*no jedno kukavičko. Kome ćeš prijaviti? Šengenu? Europolu, Interpolu, PNUSKOK-u, Uskoku?", govorila je  žena pokazivajući im srednji prst.

U policiji je pomenutom portalu juče rečeno da je u toku krivična istraga i da policija ima nultu toleranciju na ovakvo ponašanje.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: