Aktuelno 0

09.08.2024.

21:51

"Neka nebinarne osobe same odluče u koju će kategoriju"

Organizatori BAFTA nagrada dve godine su raspravljali o temi kategorija za nebinarne osobe.

Izvor: Jutarnji.hr

"Neka nebinarne osobe same odluče u koju će kategoriju"
EPA-EFE/OLGA FEDOROVA

Podeli:

Sada su došli do odluke da će nebinarne osobe morati same da odluče žele li da se takmiče u kategoriji glumaca ili glumica. Filmski producenti će morati, pre nego nominuju kandidate, da potvrde pol ili polni identitet svakog kandidata.

"Takmičar odlučuje u koju će kategoriju ući", rekao je izvor, prenosi Dejli mejl.

Iz BAFTA-e javljaju da su dugo vremena proveli u "proaktivnim i promišljenim" konsultacijama na temu glumačkih kategorija te su razgovarali sa brojnim kolegama iz istog sektora, investitorima i ekspertima.

Na kraju su odlučili da neće menjati svoje kategorije, uprkos tome što su neki njihovi konkurenti, kao što su Brit Awards, to učinili.

Predstavnik BAFTA-e je rekao da kategorije glumaca i glumica ostaju iste, ali da pobednici mogu dobiti sertifikat na kome piše izvođač, ako to budu hteli.

Svoje kategorije nisu hteli da menjaju ni organizatori Oskara i Tonija, iako su o tome raspravljali.

Ema Korin, zvezda serije "Kruna", deklariše se kao nebinarna osoba te koristi zamenice oni/njih. Oni su ranije govorili da dodele nagrada nisu "dovoljno inkluzivne" te da im je potrebna promena kako bi se svi osećali "priznato".

"Nadam se budućnosti u kojoj će se to dogoditi. Smatram da kategorije nisu dovoljno inkluzivne u ovom trenutku", rekli su i dodali:

"Kad su u pitanju kategorije, moraju li biti specifične u smislu da budemo nominovani za žensku ili mušku ulogu?"

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: