Aktuelno 11

09.08.2024.

18:18

Kako se kaže - repešaž, repersaž, repasaž... Da li je Klajn pogrešio? ANKETA

Reč koja poslednjih dana odzvanja u glavi ukoliko pratite najveće sportsko takmičenje počinje na r, ali nismo sigurni kako se tačno završava.

Izvor: B92.net

Kako se kaže - repešaž, repersaž, repasaž... Da li je Klajn pogrešio? ANKETA
EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Podeli:

Da li se za takmičare koji imaju priliku da se vrate u borbu i nakon poraza kaže da idu u repasaž, repešaž ili pak repersaž? Varijacije ove reči čuli smo tokom takmičenja u veslanju, rvanju, džudou na Olimpijskim igrama, ali odgovor na pitanje kako se tačno izgovara nije najjasniji.

Naime, radi se o reči francuskog porekla, ali pitanje je kojoj reči.

Prema Rečniku stranih reči i izraza, Ivan Klajna i Milana Šipke, trebalo bi koristiti izraz repersaž. Navode da je reč nastala od francuskog repercer, a definiše se kao ponovljena kvalifikacija i druga šansa za učesnike kvalifikacija.

Možda vas zanima

Međutim, prema francuskom "Le Roberu", u pitanju je reč repêchage. Kako navode, ta reč označava upravo mogućnost vraćanja u takmičenje. To bi značilo da je u pitanju repešaž. Takođe, ako pogledamo engleski jezik, koristi se reč repеchage.

Ali tu nije kraj. U Rečniku stranih reči Milana Vujaklije stoji izraz repasaža od francuske reči repassage i definiše se kao ponovno prelaženje, ponovni pregled, preispitivanje, provere, doterivanje (teksta, novih časovnika i dr.) kao i ponovno takmičenje u sportu.

Možda vas zanima

loader

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: