Aktuelno 14

04.08.2024.

10:36

Prvi novac potrošila je na odeću za porodicu: Teška životna priča bokserke o kojoj bruji ceo svet FOTO/VIDEO

Priča o alžirskoj bokserki Imane Kelif ne prestaje da bude glavna tema medija.

Izvor: B92.net

Prvi novac potrošila je na odeću za porodicu: Teška životna priča bokserke o kojoj bruji ceo svet FOTO/VIDEO
Profimedia/Mehmet Murat Onel / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Alžirka Imane Kelif verovatno nije ni slutila kakav teret će morati da nosi nakon učešća na Olimpijskim igrama u Parizu. Ona je dospela u centar zbivanja nakon što joj je Italijanka predala meč posle samo 46 sekundi, a u medijima se pojavila lažna vest kako je Imane muškarac.

U celoj lavini negativnih komentara na račun žene koja ima povišen nivo testosterona, te se njen biološki pol nikako ne dovodi u pitanje, srela se i sa nekoliko provokacija, ali ju je u priči podržao i otac.

Ko je Imane Kelif?

Imane Kelif je odrastala u malom selu Biban Mesbah u Tiaretu, gradu udaljenom oko 300 km od Alžira, imala je teško detinjstvo, piše The Times.

Rođena je 1999. godine, pred kraj građanskog rata u Alžiru, njen otac, Amar, radio je kao zavarivač, ali se borio da nađe posao. Najstarija od petoro dece — ima dva brata i dve sestre — Kelif je prodavala hleb da bi izdržavala svoju porodicu.
Ali u sportu se istakla od malih nogu, igrajući fudbal sa svojim drugovima iz razreda uprkos njihovim protestima da to nije prikladna aktivnost za devojčicu.

Dečaci iz sela, ugroženi njenim talentom, borali bi se sa njom, ali to je samo otkrilo njene veštine borca i njenu sposobnost da izbegne udarac.

EPA-EFE/ALI HAIDER

Mohamed al-Shava, bokserski trener iz istog regiona kao i Kelif, čuo je za njen talenat i ponudio joj podršku da ostvari svoje snove. Kupio joj je sportsku odeću i školski pribor, ohrabrujući je da trenira kao bokser. Danas je trenira na Olimpijadi. Ona ga opisuje kao "očinsku figuru".

Morala je da putuje 10 km do najbliže bokserske sale, skupljajući novac za prevoz prodajom starog metala, dok je njena majka prodavala kus-kus.

Od prvog zarađenog novca kupila odeću svojoj porodici

Finansijski pritisak nije bio jedina prepreka njenom uspehu: postojao je i društveni pritisak da se pridržava strogih rodnih normi.

"Na početku svoje karijere osećala sam da ne mogu da nastavim... jer moja porodica uopšte nije prihvatila tu ideju", rekla je alžirskoj pres službi 2022.

"Način na koji me je društvo gledalo naveo me je da pomislim - da, uradila sam nešto pogrešno što sam se bavila svojim sportom."

Te sumnje je prevazišla čistom odlučnošću, rekavši da su me barijere samo "učinile jačom i bile dodatna motivacija da ostvarim svoj san".

Fabio Bozzani/Profimedia


Kelif je napustila školu u tinejdžerskim godinama da bi se bavila boksom sa punim radnim vremenom, čemu se njena porodica u početku protivila. Ali nakon što su dobili 150 dolara za osvajanje nacionalnog šampionata - novac koji je potrošila na odeću za svoju porodicu - počeli su da prihvataju ideju da njihova ćerka ima stvarnu budućnost kao sportistkinja.

Ostvarenje sna - postala je prva bokserka koja predstavlja Alžir na OI

Ušla je u svet međunarodnih takmičenja 2018. godine, zauzevši 17. mesto na Svetskom bokserskom prvenstvu Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) za žene u Delhiju, pala na 33. kada se takmičila u Rusiji godinu dana kasnije.

Ostvarivši svoj san da bude prva bokserka koja će predstavljati svoju zemlju na Olimpijskim igrama, učestvovala je na Igrama u Tokiju 2020. godine, propustivši medalju nakon što je u četvrtfinalu poražena od Irkinje Keli Harington, koja nije komentarisala ovonedeljne kontroverze.

Nakon što je stigla do finala IBA-e 2022. godine, snažno ju je pobedila druga irska bokserka, Ejmi Brodherst.

"Lično ne mislim da je uradila bilo šta da "prevari", napisala je Brodherst na X u sredu."

"Mislim da je to način na koji je rođena i da je van njene kontrole. Činjenica da ju je ranije pobedilo devet žena govori sve."

Kelif je ponovo stigala do finala IBA na ženskom prvenstvu 2023. godine, ali je diskvalifikovana jer nije ispunila kriterijume kvalifikovanosti asocijacije, čiji detalji ostaju nepoznati.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: