Aktuelno 9

03.08.2024.

13:05

Bokserski skandal na OI i dalje u žiži: Da li nivo testosterona određuje pol i zašto je opasan za žene? VIDEO

Ne smiruje se bura oko bokserskog skandala na Olimpijskim igrama, nakon što je italijanska bokserka Anđela Karini odustala od borbe s Alžirkom Imane Kelif, ženom koja navodno ima muške hromozome.

Izvor: B92.net

Bokserski skandal na OI i dalje u žiži: Da li nivo testosterona određuje pol i zašto je opasan za žene? VIDEO
Fabio Bozzani/Profimedia

Podeli:

Da li je opravdano to što se Imane Kelif takmiči u ženskoj konkurenciji i šta nam ovaj slučaj govori o savremenom sportu a šta o politici?

Osim toga, oni koji su kritikovali samu ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara smatraju kako OI imaju skrivenu agendu navodne promocije nebinarnih i trans osoba, uz izrugivanje tradicionalnim vrednostima.

Čak je i italijanska premijerka Đorđa Meloni osudila "neravnopravnu" borbu dveju bokserki.

"Mislim da sportistkinje sa muškim genetskim karakteristikama ne bi trebalo da učestvuju u ženskim takmičenjima", rekla je Meloni.

Da li nalaz o povišenom testosteronu dovodi u pitanje pol Imane Kelif?

Kako su preneli mediji, Imane Kelif je žensko od rođenja, ali joj je od prošle godine pronađen viši broj testosterona od dozvoljenog.

"Ovaj slučaj dokazuje da ono u šta većina ljudi veruje, ne mora uvek da bude istina. Često ulazimo u polemiku kada su hromozomi u pitanju, uglavnom iz neznanja. Biološki pol određuju hromozomi, XX kad su žene u pitanju, XY kad su muškarci. Kada su hormonski poremećaji u pitanju, važno je znati da žene imaju testosteron, isto kao što i muškarci imaju estrogen", započeo je dr Vanja Milošević, koji je bio gost emisije "Jutro" na TV Prva.

Uobičajeno je mišljenje da muškarci imaju samo testosteron, što nije tačno.

"Imane Kelif je biološkog pola ženskog i tu nema nikakvih nejasnoća, taj hormonski disbalans kod nje je verovatno napravio da ona ima fizičke karakteristike muškarca, tako da nalaz povišenog testosterona ne dovodi u pitanje njen pol", istakao je dr Milošević.

EPA-EFE/YAHYA ARHAB

"Veliki broj bolesti je vezan za polne hromozome. Muškarci imaju taj heterogeni hromozom koji ima mali dodatak koji odlučuje o polnim karakteristikama, on može da se nađe u nekoj genetskoj kombinaciji koja je nama neshvatljiva, da se otkine i dođe na drugi X hromozom i tada dolazi do toga da žena ima neke muške karakteristike. Dotična je biološki žensko sa karakteristikama nekim koje idu u smeru muškarca", zaključio je dr Milošević.

Inače, simptomi viška testosterona su vidljivi kod žena, a njegovo kontrolisanje je bitno i zbog nekih poremećaja i bolesti koje mogu nastati zbog povišenih vrednosti. Povećane vrednosti ovog hormona izazivaju policistične jajnike, dijabetes, preveliko lučenje hormona rasta, ali i patuljast rast i poremećaj rada nadbubrežne žlezde.

Opširnije o ovome pogledajte u video-prilogu.


Izvor: Prva tv

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: