Aktuelno 11

02.08.2024.

17:22

Istina o bokserki o kojoj priča ceo svet: "Bila bi ubijena"

"Ovo nije fer, ovo nije fer", u suzama je vikala italijanska bokserka Anđela Karini, koja je nakon 45 sekudi predala meč svojoj protivnici Imani Kelif.

Izvor: net.hr/Rikardo Stojkovski

Istina o bokserki o kojoj priča ceo svet: "Bila bi ubijena"
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Podeli:

O Imane, bokserki iz Alžira, od tada priča ceo svet. Mnogi tvrde da nije bokserka, nego bokser i da je nepravedno da se bori protiv žena.

Imane Kelif je odrasla u Alžiru, islamskoj zemlji u kojoj je i danas zabranjeno biti gej, ali i promeniti pol. Tata joj je branio da se bavi boksom, jer je to muški sport. A danas to želi da joj zabrani pola sveta optužujući je da je rođena kao muškarac.

"Da li je ona mogla da menja pol po šerijatskim zakonima, ne da sumnjam, nego to je nemoguće napraviti. Mislim da bi bila i kamenovana i ubijena", rekao je Danijel Brkić, kineziolog i trener boksa koji dobro poznaje njenog trenera Pedra Dijaza, s kojim se čuo i danas.

"Svakako da i on trpi hrpu napada i svega. Međutim, ono što ja znam o Imane Kelif, koja nastupa u kategoriji do 66 kg, da je ona rođena kao žena. Dakle, rođena je s vaginom, matericom, rođena je s jajnicima. Prema odluci Olimpijskog odbora, ona može nastupati jer su njeni nivoi testosterona trenutno na nivou normalnih", kaže Brkić.

Ali da nije prihvatljivo da Imane, kao ni njena tajvanska kolegica Lin Ju Ting ulaze u ring s drugim bokserkama smatraju mnogi. I u Hrvatskoj i u celom svetu mediji ovih dana pišu da su one muškarci, i da muškarci tuku žene.

Pa se zato od Imane, nakon samo 45 sekundi borbe, prepala Italijanka Angela Carini. Rasplakala se i odustala. Međunarodnom olimpijskom odboru ništa nije sporno.

"Ove sportistkinje, bokserke, u potpunosti ispunjavaju uslove. One su žene u svojim pasošima", rekao je portparol Međunarodnog olimpijskog odbora Mark Adams.

Imane ima 25 godina, visoka je 178 centimetara, teška 66 kilograma, a na službenim stranicama Olimpijskih igara stoji da je - žena. Kao i da je 2021. nastupala na Olimpijskim igrama u Tokiju, bez ikakvih kontroverzi i problema.

S druge strane Lin Ju Ting, 28 godina, 175 centimetara, 57 kilograma. I da, i ona je žena. I ona je nastupila u Tokiju, i obe su na prethodnim Igrama gubile od žena.

"Gubile su i pobeđivale protiv drugih žena tokom godina, i usput rečeno, svima bi trebalo da bude jasno da ovo nije pitanje transrodnosti", dodao je portparol Adams.

O ovome je pričala i bokserka Ivana Habazin, čija je sparing partnerka imala priliku da se nađe u ringu s Imane.

"Zanimljivo mi je da je baš ona poslala poruku i rekla mi da ona sigurno uzima zlato. Baš kad sam je pre dva dana pitala kakav je bio taj sparing, ona je rekla da definitivno udara puno, puno jače. Spominje se i da imaju xy hromozome, ali nigde to nije naučno dokazano, tako da ono, najgore je osuditi nekoga", govori za Direkt bokserka Ivana Habazin.

Da, samo se spominje. Da i Imane i Lin imaju XY hromozome, kao muškarci, tvrdili su ranije iz Međunarodne bokserske asocijacije, inače organizacije pod ruskim vođstvom, zbog čega su  ih isključili iz Svetskog prvenstva.

Međutim, taj nalaz nigde nije službeno objavljen, niti se može potvrditi.

A IBA za olimpijske igre više nije nadležno telo zbog serije skandaloznih odluka i upitne etike, kako su prenosili svi svetski mediji.

Ginekolog Jasenka Grujić objasnila je kako je moguće da žena ima visok nivo testosterona, kao što je to slučaj kod ove dve bokserke.

"Naravno da je moguće. Jajnik je prvi koji proizvodi testosteron. Testosteron je neobično važan, u nekim životnim dobima žene igra neverovatno važnu ulogu, recimo u tranzicionoj fazi. Održava aktivnost, mišićnu masu, snagu, libido", objašnjava doktorka ginekologica Jasenka Grujić.

Ali to nije palo na pamet mnogima koji zadnjih dana osuđuju i Alžirku i Tajvanku. Brkić se pita: prosuđujemo li ih na temelju izgleda?

"Moramo zamisliti kako je samoj Imane. Zamislimo da imamo takvu ćerku. Kako biste se vi poneli?", upitao je Brkić.

Kako će se poneti njena sledeća protivnica videćemo u subotu, kada Imane ponovno boksuje.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: