Aktuelno 1

01.08.2024.

8:00

Zašto sportisti grizu medalje?

Sportisti često poziraju kako grizu svoje medalje nakon što osvoje nagrade u svojoj disciplini.

Izvor: B92.net

Zašto sportisti grizu medalje?
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Podeli:

Sportisti iz celog sveta praktikuju ovakvo poziranje. Već smo videli i nekoliko olimpijaca kako grizu svoje medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Zašto sportisti to rade?

Postoje različite teorije. Neki tvrde da to potiče od načina da se proveri da li je u pitanju pravo zlato, dok drugi veruju da je to trik koji se od sportista traži.

Ipak, pretpostavlja se da iza ovog fenomena stoje fotografi.

Dejvid Valečinski, predsednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara, rekao je za CNN još 2012. godine da sportisti grizu svoje medalje jer to od njih traže fotografi, piše Dejli mejl.


"To je postala opsesija fotografima. Mislim da na to gledaju kao na kultni snimak, kao na nešto što verovatno možete lako da prodate. Ne mislim da je to nešto što bi sportisti verovatno uradili sami", rekao je Valečinski.

Porfesor Frenk Farli s Univerziteta Temp iz Filadelfije veruje da je griženje medalje svojevrsna praksa i deo pobedničkog duha.

"Ako želite da budete deo pobedničkog duha vremena, te pobedničke kulture, i vi učestvujete u toj pobedničkoj praksi. To čini vašu medalju vašom. To je emocionalna veza s vašim dostignućem", objasnio je Farli.


 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: