Aktuelno 17

29.07.2024.

20:24

Da li sveštenici mogu da budu psiholozi? VIDEO/ANKETA

Ovo pitanje izazvalo je brojne polemike, a mišljenja su, kao i uvek, podeljena.

Izvor: B92.net

Da li sveštenici mogu da budu psiholozi? VIDEO/ANKETA
Allatrust/Shutterstock

Podeli:

Da li sveštenici mogu da budu psiholozi? Pitanje se nametnulo nakon izjave dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu koji je rekao da se "određen broj diplomiranih teologa bavi psihološkim radom, po radionicama ili individualno, zbog toga što baštine tradiciju pastirske psihologije".

Na ovu izjavu reagovalo je Društvo psihologa Srbije kojim takve tvrdnje negira i izražava strah od moguće pogrešne interpretacije dekanovih reči. Šta uče teolozi, a šta psiholozi?

Gde se nauka i vera razdvajaju, a gde prožimaju, ako govorimo o mentalnom zdravlju i zdravlju duha. Gosti 150 minuta na ovu temu bili su Radmila Vulić Bojović, psiholog i psihoterapeut i Nebojša Lazić, teolog.

Radmila Vulić Bojović, psiholog i psihoterapeut, prva je prokomentarisala šta misli o tome da li sveštenici mogu da budu psiholozi.

"Definitivno sveštenici nisu psiholozi, niti su psiholozi sveštenici. To su dve različite profesije koje nisu nužno kontra jedna drugoj. Mislim, mogu da budu vrlo u saradnji, i da vrlo lepo pokriju širok spektar pomoći osobi koja tu pomoć iz nekog razloga traži. Diplomirani psiholozi završavaju Filozofski fakultet i samim tim, oni su negde osposobljeni da pruže neke bazične, osnove psihološkog savetovanja. Da bi neko mogao da ide dalje, odnosno, da bi sebe mogao da nazove psihoterapeutom, bilo koje psihoterapijske orijentacije, opn mora da uloži još minimum četiri godine dodatnog školovanja iz određenog psihoterapijskog modeliteta, plus obiman dugotrajan rad i na sve to konstantna supervizija jer govorimo o naučnoj dosciplini".

Radmila Vulić Bojović se osvrće i na činjenicu da tokom školovanja, psiholozi prolaze vrlo intezivnu obuku iz fiziologije centralnog nervnog sistema, iz psihologije individualnih razlika, i oni se upoznaju sa određenim oblicima različitog psihološkog funkcionisanja od normalnog.

"Mi učimo psihopatologiju detinjstva i mladosti, mi učimo psihopatologiju odraslog doba, mi imamo mogućnost i znanje da napravimo distinkciju i znanje iz nečega što je patološki proces, čime se dalje bave lekari, i nečega što je normalni proces, kriza, ili već neka druga situacija", navodi Radmila.

"Da psihologija i teologija nisu isto, jasno je", nadovezuje se Nebojša Lazić, teolog.

"Ipak, mene više zanimaju stvari koje prožimaju psihologiju i teologiju, zato što je profesor Vladeta Jerotić rekao da psihologija obogaćuje teologiju i teologija obogaćuje teologiju."

loader

Šta su još na ovu temu govorili Radmila Vulić Bojović, psiholog i psihoterapeut i Nebojša Lazić, teolog, pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: