Aktuelno 27

29.07.2024.

12:07

Haos u studiju zbog OI: "Sport se zloupotrebljava, izašli demoni iz pakla" VIDEO/ANKETA

Nakon ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu nižu se zamerke zbog navodnog bogohuljenja na svečanosti.

Izvor: b92.net/Prva Tv

Haos u studiju zbog OI: "Sport se zloupotrebljava, izašli demoni iz pakla" VIDEO/ANKETA
Profimedia/© Capture France TV via Bestimage

Podeli:

Tim povodom oglasilo se i direktor ceremonije koji je poručio da se nisu rugali Isusovoj "Tajnoj večeri", već su slavili nasleđe paganskih bogova i drevne bahanalije.

Ideja je bila da prikažu bahanalije i gastronomiju Francuske kroz istoriju, međutim sa tim se veliki broj ljudi nije složio te i dalje traju polemike. I u Jutarnjem programu TV Prva bilo je rasprave na tu temu.

"Moj utisak je da je bilo bizarnih momenata. Znam da je francuska kultura i njihovo shvatanje međuljudskih odnosa pod jednim pečatom viših sloboda, nego što je slučaj kod nas. Sve je to moglo da deluje irititativno, ali po meni je išlo po ivici i nije je prelazilo", rekla je za TV Prva Zorica Mršević, profesorka na Fakultetu za evropske pravno-političke studije i stručnjakinja za ljudska prava.

Ona je istakla je da ima pozitivan stav zbog toga što je reodnoj ravnopravnosti dati veliki značaj i što su pormovisane značajne žene Francuske.

Pored Tajne večere, bilo je i drugih scena koje su izazvale negodovanje poput one sa Marijom Antoanetom. Mnogi smatraju i da na samoj ceremoniji nije dato dovoljno prostora sportu i njegovom promovisanju.

"Izašli demoni iz pakla. Sport je viteško nadmetanje i na njemu je mesto tim vitezima koji se bore. Ako su već hteli da prikažu neki deo umetnosti, trebali su da prikažu one koji donose te vitezove. Nismo videli priču o stvaranju sportista ni o porodici. Sport se zloupotrebljava za promovisanje nečega što u većini zemalja na svetu nije prihvatljivo",  istakao je u gostovanju na Tv Prva advokat Nebojša Perović.

"Mislim da su nam poslali poruku da vladaju nama. Oni su nam poručili: 'Mi ćemo doneti naša shvatanja i uverenja, čak je i Olimpijada pod nama. Mi hoćemo da zavladamo svetom. Kod mene se zbog toga stvorio veliki strah. Promovisanje nečega što sutra neće doneti nove sportiste. Mi iz porodice dobijamo nove sportiste, zašto nigde nismo videli porordicu i decu na Olimpijadi?", kaže Perović.


Zorica Mršević je odgovorila Peroviću, ističući da je to što govori preterivanje.

"To je preterivanje. LGBT kojih je manje od 10 odsto hoće da zavladaju svetom, meni to liči na svetski antisemitizam", istakla je Mršević.


Zbog ovih problema mnogi su podeljenog mišljenja oko bojkotovanja OI zbog ruganja hrišćanstvu.

loader

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: Prva tv

Podeli:

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: