Aktuelno 1

24.07.2024.

20:30

Čamac udario ajkulu: Sve snimila kamera na njenim leđima VIDEO

Kamera pričvršćena za leđa ugrožene vrste ajkule snimila je potresan trenutak kada ju je udario čamac, nakon čega je životinja pojurila u duboke vode i satima se oporavljala na skrivenom mestu.

Izvor: Index.hr

Čamac udario ajkulu: Sve snimila kamera na njenim leđima VIDEO
Shutterstock/Martin Prochazkacz

Podeli:

Nije poznato je li velika ajkula od 7 metara preživela incident.

Snimak, koja bi mogap da bude prvi takve vrste, naglašava potrebu za boljom zaštitom ovih morskih pasa, navodi morska biološkinja Aleksandra Mekinturf s Državnog univerziteta Oregon.

"Pozivamo na zakonski provediv kodeks ponašanja na ovom području, s posebnim naglaskom na propise o brzini", rekla je, misleći na vode u blizini obale Irske, gde se dogodio incident s morskim psom.  

Relativno bezopasna vrsta, hrani se planktonima

Ogroman morski pas je zapravo relativno bezopasna vrsta, barem po nas ljude, poznata po tome što svojim razjapljenim čeljustima pretražuje površinu okeana u potrazi za sićušnim planktonskim rakovima.

Hrani se filtriranjem vode na sličan način kao što to čine kitovi, piše CNN. 

Ima anatomsko prilagođavanje za taj način hranjenja, kao što su proširena usta i razvijene škrge. Radi se o drugoj najvećoj vrsti ribe, nakon kitopsine. Može narasti i do 12 metara. Spada u ugrožene vrste, a Međunarodno udruženje za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava procenjuje da ih je na svetu ostalo samo oko 20.000.

U blizini njegovog leđnog peraja se vide velika ogrebotina i ostaci plave boje

Mekinturf i njene kolege su u svrhu prikupljanja podataka o navikama ishrane ovih stvorenja na oko 20 jedinki pričvrstili malene kamere. Jednom od njih je 24. aprila snimljeno kako čamac udara u veliku ajkulu.

Na snimci se takođe može videti kako je životinja reagovala na ovaj incident te kakve je zadobila povrede.

Naime, brzo je pobegla u duboke vode, a u blizini leđnog peraja mogli su se videti velika ogrebotina i ostaci plave boje s čamca. 

Morski biolog Kristofer Lu, voditelj instituta Shark Lab na Kalifornijskom državnom univerzitetu, navodi da otprilike 1 od 10 morskih pasa ima povrede zbog susreta s brodovima. Goleme ajkule su u tom smislu posebno rizična kategorija jer se hrane na površini mora. Na njima se često mogu videti boje s čamaca ili ožiljci na perajima ili leđima. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: