Aktuelno 1

23.07.2024.

9:43

Britanska biblioteka htela da kupi ličnu arhivu ozloglašenog agenta KGB: Državne institucije odmah sprečile

Biblioteka Velike Britanije želela je da otkupi ličnu arhivu ozloglašenog dvostrukog agenta Kima Filbija, međutim državne institucije su to sprečile, da se ne bi obogatila porodica čoveka, za koga su naveli da je kriv za brojne smrti.

Izvor: Tanjug

Britanska biblioteka htela da kupi ličnu arhivu ozloglašenog agenta KGB: Državne institucije odmah sprečile
Shutterstock/o.nelika

Podeli:

Filbi je bio visoki oficir britanske obaveštajne službe MI6, koga je regrutovao i ruski KGB 30-tih godina prošlog veka, kao deo zloglasnog špijunskog lanca Kembridža, prenosi Skaj njuz.

Prema vladinim dosijeima koje je nedavno objavio Nacionalni arhiv u Kjuu (londonski okrug), zvaničnici su bili užasnuti mogućnošću da bi institucija kao što je biblioteka mogla da isplati basnoslovnu sumu porodici Filbija, a sa druge strane biblioteka je pokušala da uveri vladu da neće biti u pitanju nikakav javni novac i da traže "donatora" za finansiranje posla.

Bivši sekretar kabineta britanskog premijera Robin Batler, upozorio je da bi i to bilo neprihvatljivo.

"Sumnjam da li je ovo transakcija koju bi Britanska biblioteka trebalo da promoviše", rekao je on.

Biblioteci se prva obratila Filbijeva supruga Rufina 1993. godine, pet godina nakon njegove smrti i 30 godina nakon što je pobegao u Moskvu, koja je tražila 68.000 funti za kolekciju koja je uključivala detalje kursa koji je Filbi vodio nakon njegovog bekstva u Sovjetski Savez za agente KGB-a, a koji se spremaju da se rasporede u Veliku Britaniju.

Tu su bila i pisma romanopisca Grejema Grina, prijatelja iz njegovih dana dok je radio u MI6, i istorija Komunističke partije koju je potpisao njegov kolega i takođe dvostruki agent Gaj Berdžes.

U pismu kabinetu, viši član osoblja biblioteke je napisao da izvršni direktor biblioteke smatra da bi to trebalo da bude u britanskoj javnoj instituciji, da bi novac trebalo da se prikupi od donatora, ali da bi Filbijeva supruga trebalo da pošalje rukopis na inspekciju.

U kabinetu tadašnjeg britanskog premijera strahovali su od reakcije javnosti ukoliko dođe do otkupa rukopisa. Nakon sastanka između Odeljenja za nacionalnu baštinu i predsednika poverenika muzeja, biblioteka je tiho odustala od otkupa.

Gospođa Filbi, međutim, nije bila na gubitku, jer su različiti predmeti iz kolekcije prodati za 150.000 funti kada su stavljeni na aukciju u Sotbiju. Engleski dupli agent Harold "Kim" Filbi (1912- 1988), smatra se jednim od najuspješnijih u sovjetskoj obaveštajnoj službi.

Počeo je da radi za Sovjetski savez još kao student u Kembridžu 1934. godine, a posle rata bio je oficir za vezu između britanske i američke obaveštajne službe, što mu je omogućilo da u periodu Hladnog rata Moskvi dostavlja informacije od najvećeg značaja.

Pre toga trebalo je da vodi MI6, međutim zbog selidbe dvojice njegovih kolega u Moskvu, za koje se saznalo da su bili špijuni Sovjetskog Saveza, automatski je sumnja pala i na Filbija koji je pod pritiskom javnosti morao da podnese ostavku. Kad je gotovo otkriven, nestao je u Bejrutu i obreo se 1963. u Moskvi, gde je i umro. Nagrađen je najvišim sovjetskim odlikovanjima za izvanredne zasluge za SSSR, koji je smatrao otadžbinom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: