Aktuelno 26

16.07.2024.

20:38

Švajcarski konzervativci ne žele Evroviziju u svojoj zemlji: "To je užasan propagandni događaj"

Sledeće godine Evrovizija bi trebao da se održi u Švajcarskoj, nakon što je u maju pobedu odneo Nemo s pesmom The Code.

Izvor: Index.hr

Švajcarski konzervativci ne žele Evroviziju u svojoj zemlji: "To je užasan propagandni događaj"
Profimedia

Podeli:

Švajcarski obožavatelji Evrovizije ponadali su se da će 2025. takmičenje konačno doći u njihovu zemlju, prvi put od 1989. godine.

Cirih, Bern i Bazel podneli su zahteve da budu domaćini Evrovizije sledeće godine, ali konzervativne grupe iz Švajcarske imaju drugačije planove. Švajcarski konzervativci prete da će blokirati korišćenje novca poreznih obveznika za organizaciju događaja, piše portal Euronews.

"Užasna propaganda"

Hrišćansko-konzervativna stranka Savezna demokratska unija Švajcarske (EDU) planira da raspiše referendum o tome mogu li se javna sredstva koristiti za održavanje takmičenja u gradovima koji su se prijavili za domaćine. 

"Takmičenje za pesmu Evrovizije je užasan propagandni događaj!" napisala je EDU na X-u prošle nedelje.

"Zemlja koja daje pažnju ovom odvratnom smeću ne popravlja svoj imidž, već pokazuje svoje intelektualno propadanje", dodaju.

Osudili su i "evrovizijsko slavljenje antisemitizma, okultizma i satanizma", pritom verovatno misleći na nastupe Izraela i Irske na Evroviziji 2024. godine. 

EDU je relativno manja politička stranka, ali njene pozive na referendume u nekim kantonima podržavaju desničarska Švajcarska narodna stranka i Udruženje švajcarskih poreznih obveznika.

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Otkazan veliki broj letova: Širi se rat?

Brojne avio-kompanije, među njima Lufthanza, Er Frans-KLM, Er Indija, Britiš ervejz i Junajted erlajns, obustavile letove ka Bliskom istoku zbog zabrinutosti da će se proširiti sukob u regionu.

14:39

26.8.2024.

1 d

Podeli: