Aktuelno 3

07.07.2024.

8:03

Ove zvezde zarađuju milione i nakon smrti

Brojne poznate pokojne zvezde puno zarađuju i nakon smrti zahvaljujući autorskim pravima i ostalim izvorima zarade.

Izvor: B92.net

Ove zvezde zarađuju milione i nakon smrti
EPA/VOLKER DORNBERGER

Podeli:

Prema Forbsovoj listi, među osam najbolje plaćenih poznatih pokojnika u 2023. godini bili su Majkl Džekson, Elvis Prisli, Rej Manzarek, Doktor Sus, Čarls M. Šulc, Princ, Vitni Hjuston, Džon Lenon, Bob Marli i Bing Krozbi.

Američki muzičar, kralj popa Majkl Džekson koji je preminuo 2009. godine u 2022. godini ostvario je najveći profit, 115 miliona dolara. Tu zaradu njegovom imenu doneo je pre svega mjuzikl "MJ: The Musical", koji je sam zaradio 85 miliona. Forbs navodi da bi zarada mogla još da raste.

Na drugom mestu je slavni muzičar Elvis Prisli sa zaradom od 100 miliona dolara.  Treći je Rej Manzarek, bivši klavijaturista grupe "Door", koji je preminuo 2013. godine, a prošle godine je njegova zaostavština donela 45 miliona dolara.

Sledi književnik Dr Sus čija su dela zaradila 40 miliona dolara. B92Sus je u Evropi najpoznatiji po knjizi "Kako je Grinč ukrao Božić". Bio je američki pisac knjiga za decu i crtač stripova. Preminuo je 1991. godine.

Na petom mestu su tri zvezde od kojih je svaka zaradila 30 miliona dolara. Prvi je illustrator Čarls M. Šulc, poznat po stripu "Kikiriki" u kojem se pojavljuju dva njegova najpoznatija lika Čarli Braun i Snupi.

U ovoj grupi je i Princ, slavni muzičar koji je preminuo 2016. godine, a iza sebe je ostavio vanvremenske hitove poput "Purple rain", "Call my name" i druge.

Treća je u grupi Vitni Hjuston, velika pevačica koja je umrla 2012. godine nakon predoziranja drogom. Svetska Zvezda postala je već posle prvog albuma "Whitney", a publika će je pamtiti po neverovatnom glasu i brojnim hitovima.

Na šestom mestu je Džon Lenon, bivši član “Bitlsa” koji je zaradio 22 miliona dolara. Džon je ubijen 8. decembra 1980. godine ispred zgrade Dakota u Njujorku nedugo nakon što je završio novi album "Double Fantasy".

Profimedia

Sledi Bob Marli zaradivši 16 miliona dolara u prethodnoj godini, dok se na osmom mestu nalazi se muzičar i glumac Bing Krozbi sa zaradom od 14 miliona dolara.

Tu je još i muzičar Džordž Harison sa zaradom od 14 miliona dolara jer prihodi stižu i od saradnje sa Bitlsima i zbog solo uspeha.

Poznati golf igrač Arnold Palmer je ostavio iza sebe i brend pića koji i dalje ostvaruje veliku zaradu koja je za godinu bila 10  miliona dolara.

Isto toliko stiže i od imena Merilin Monro koja i dalje je postavlja modne i dizajnerske trendove iako je preminula pre više od 60 godine, navodi Forbs. Zaradila je milione od licenciranja i prodaje.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: