Aktuelno 4

05.07.2024.

9:36

Skandal: Ćerka predsednika Kameruna obelodanila da je gej, a u njenoj zemlji je to strogo zabranjeno FOTO

Ćerka predsednika Kameruna podstakla je glasine da je gej nakon što je objavila fotografiju na kojoj se ljubi sa drugom ženom.

Izvor: b92.net/Daily mail

Skandal: Ćerka predsednika Kameruna obelodanila da je gej, a u njenoj zemlji je to strogo zabranjeno FOTO
Profimedia

Podeli:

26-godišnja Brenda Bija izazvala je burne reakcije javnosti ovom objavom, s obzirom da je homoseksualnost nezakonita u zemlji kojom vlada njen otac.

Devojka na fotografijama ljubi brazilsku manekenku Lajonsu Valencu, a u opisu je bila više nego jasna:

"Luda sam za tobom i želim da ceo svet to zna".

I dok se ove dve devojke javno vole, kazne za ovakvo ponašanje u Kamerunu su oštre, pa bi osobe koje su u istopolnim vezama mogle dobiti zatvorsku kaznu do pet godina. Ali pošto Bija ne živi u Kamerunu, ona ne podleže ovom strogom zakonu.

Inače, predsednikova ćerka je po zanimanju pevačica, poznatija pod umetničkim imenom King Nasty.

Iako u najavi nije decidno navela svoju seksualnu orijentaciju, predsednikova ćerka je podelila članak objavljen u francuskom "Mondu" u kojem se navodi da je "izašla iz ormara", a podelila je i poruke podrške koju je u međuvremenu dobila.

Šakiro, transrodna aktivistkinja iz Kameruna, bila je jedna od onih koji su hvalili pevačicu, rekavši joj da se nada da će njena objava biti "prekretnica za LGBTQ+ zajednicu u Kamerunu", pošto je Bija "glas za društvene promene u zemlji gde postoje duboko ukorenjeni tabui".

Možda vas zanima

Šakiro inače živi u Belgiji nakon što je zatražila azil posle presude za "pokušaj homoseksualizma" u Kamerunu.

Međutim, nisu svi bili ljubazni prema predsednikovoj ćerki. Homofobičnim komentarima zasuli su je brojni korisnici društvenih mreža iz Kameruna.

Bija im nije ostala dužna. Već sledećeg dana je ponovo postavila istu fotografiju, uz opis: "Zašto si tako je***o tvrdoglava?"

Jedni su se pitali da li sve ovo radi samo radi publiciteta, a drugi su je "podsećali" da je ovakvo javno "otkrivanje" privilegija samo šačici srećnih Kamerunca, dok ostali žive u strahu, piše Daily Mail.

"Sviđa mi se ovo u vezi sa "prvom ćerkom Kameruna". Međutim, to takođe naglašava našu surovu realnost: zakoni protiv LGBTQ+ osoba u Kamerunu su posebno usmereni na siromašne. Bogatstvo i veze štite neke privilegovane ljude, dok drugi moraju da se suoče sa teškim posledicama", rekla je LGBTQ+ aktivistkinja Bandi Kiki.

Njihovi zakoni protiv pripadnika LGBTQ+ zajednice ranije su izazvali žestoke kritike grupa za ljudska prava, pa je 2022. godine Human Rights Watch pozvao zemlju da "preduzme hitne korake da ukine ovaj diskriminatorni zakon i osigura da se ljudska prava svih Kamerunaca poštuju, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili seksualne karakteristike".

Otac Brende Bije, Pol Baja, koji danas ima 91 godinu, postao je predsednik Kameruna pre 42 godine i jedan je od lidera zemlje sa najdužim stažom u Africi.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: