Aktuelno 0

03.07.2024.

16:42

Sahranjen Ismail Kadare

Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je sahrani albanskog pisca Ismaila Kadarea u Tirani, dok je u čitavoj zemlji minutom ćutnje odata pošta slavnom piscu.

Izvor: Beta-AFP

Sahranjen Ismail Kadare
Tanjug/ AP Photo/Thibault Camus, File

Podeli:

Kadareovi posmrtni ostaci bili su izloženi na ulazu u Operu na Skenderbegovom trgu u Tirani, a u pozadini su recitovane neke od njegovih pesama.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je Kadare postavio albansku književnost u panteon svetske literature.

Vlada u Tirani proglasila je dvodnevnu žalost, dok je i Priština proglasila jednodnevnu žalost danas.


Sahrani su prisustvovali i zvaničnici sa tzv. Kosova i iz Severne Makedonije.

Kadare je sahranjen u privatnoj ceremoniji kojoj su prisustvovali članovi porodice, a održana je nakon državne ceremonije.

Kadare je umro 1. jula od posledica srčanog udara.Međunarodnu slavu pisac je stekao posle objavljivanja dela "General mrtve vojske" 1963. godine kada je Albanijom i dalje vladala komunistička vlada pokojnog diktatora Envera Hodže. ;

Pobegao je iz Albanije u Francusku 1990. godine, samo nekoliko meseci pre pada komunističkog režima posle studentskih protesta prethodnog decembra. Živeo je u Parizu i nedavno se vratio u Tiranu.

Kadare je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada sa svoja dela koja uključuju više od 80 romana, pozorišnih komada, scenarija, pesama, eseja, a dela su mu prevedena na 45 jezika. U nekoliko navrata se pominjao kao mogući kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Autor je romana "Slomljeni april", "Hronika u kamenu", "Zamak", "General mrtve vojske", kao i mnogih drugih dela i jedan je od najpopularnijih ličnosti albanske književnosti više od 60 godina.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: