Aktuelno 0

01.07.2024.

14:42

Turski muzej proglašen najboljim na svetu

Muzej "Doživljaja Efesa" (Ephesus Experience) iz istoimenog grada u Turskoj, a na svetskoj listi ENESCO-a osvojio je u Las Vegasu svetsko priznanje - nagradu na Mondo-Dr nagradama, u kategoriji "Najbolji muzej", saopštili su iz muzeja.

Izvor: Tanjug

Turski muzej proglašen najboljim na svetu
Profimedia

Podeli:

Kako je navedeno, Mondo - Dr Awards je jedno od najistaknutijih svetskih priznanja u oblastima tehnologije, dizajna i izložbi koje je pokrenuo časopis "Mondo-dr" 2017. godine u čast najboljih instalacionih projekata na svetu.

Ocenom nezavisnih članova žirija, širom sveta je prepoznat izuzetan rad muzeja kao institucije koja poziva posetioce na "nezaboravno putovanje gde će istražiti ulice Efesa i otkriti misterije antičkog sveta".

Kako kažu, fokus je bio na dizajnu prostora, iskustvu i doživljaju posetilaca, kao i na tehničkoj instalaciji.

"Muzej doživljaja Efesa, jedan od prvih muzeja širom sveta koji kombinuje iskustvenu muzeologiju sa istorijskim pripovedanjem, dočekuje posetioce drevnog grada Efesa u prelepom egejskom gradu Izmiru. Efes, koji svake godine privlači hiljade domaćih istranih turista, jedan je od najznačajnijih gradova na svetu i među najintrigantnijim destinacijama na turskoj obali Egejskog mora. Efes je od 2015. godine na Uneskovoj listi svetske baštine i bio je jedan od najvećih lučkih gradova svog vremena. Koristeći impresivne tehnologije, Muzej doživljaja Efesa omogućava posetiocima da lično iskuse svakodnevni život, trgovinu, arhitekturu i umetnost Efesa tokom ovog zlatnog Doba", napisano je u saopštenju muzeja.

Nagrađeni muzej dizajnirao je veliki tim arhitekata, kustosa, dizajnera, umetnika, stručnjaka za tehnologiju, istoričara i arheologa iz vodećih kompanija i akademskih institucija iz Turske i širom sveta, a razvio ga je DEM muzej.

Antički grad Efes dom je Artemidinog hrama i jedno od sedam svetskih čuda starog veka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: