Aktuelno 16

01.07.2024.

11:36

Preminuo čuveni albanski pisac

Albanski pisac Ismail Kadare preminuo je u ponedeljak u 88. godini.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Preminuo čuveni albanski pisac
Profimedia/ Briseida MEMA

Podeli:

Ovu tužnu vest za Radio Slobodna Evropa potvrdio je njegov izdavač Bujar Hudri.

Izvori u Univerzitetskom bolničkom centru "Majka Tereza" u Tirani takođe su objavili da je Kadare "doživeo kardio-respiratorni zastoj".

Kadare je rođen 1936. godine u Đirokastru, malom gradu u planinama na jugu Albanije.

Profimedia

Njegov grad, o kome je napisao roman "Hronika u kamenu", deo je svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Kadare je trideset godina svoje karijere pisca živeo u komunističkoj Albaniji, gde je napisao i svoja remek-dela: "General mrtve vojske", "Prekinuti april", "Velika zima" i "Most na tri luka".

Njegove knjige su prevedene na više od 45 jezika sveta. Kadare je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada. Godinama se pominjao i kao mogući pretendent za Nobelovu nagradu za književnost.

Reagujući na vest o smrti Kadarea, predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da su "Albanija i Albanci danas izgubili svog književnog genija, svog duhovnog emancipatora, Balkan pesnika svojih mitova, Evropa i svet jednog od najistaknutijih predstavnika moderne književnosti".

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: