Aktuelno 3

01.07.2024.

10:41

Morska neman se zapetljala u 800 kilograma ribarske opreme

Grbavi kit koji se zapetljao u 800 kilograma ribarske opreme spašen je u Australiji kod obale regiona Gipslend, skoro nedelju dana nakon što je prvi put primećeno da je u nevolji.

Izvor: Tanjug

Morska neman se zapetljala u 800 kilograma ribarske opreme
Shutterstock/Amy Lutz

Podeli:

Kita su primetili iz komercijalnog helikoptera u blizini jezera Loh Sport u centralnom delu Gipslenda 23. juna, ali je potom nestao na nekolko dana, kada je viđen u blizini jezera Tajers na jugoistočnoj obali, preneo je danas Gardijan.

Spasilačka operacija velikih razmera, koju su predvodile specijalizovane ekipe za spašavanje kitova iz Odeljenja za energiju, životnu sredinu i klimatske akcije (Deca), pri Upravi za ribarstvo i parkove australijske države Viktorija, počela je pričvršćivanjem tragača na kita kako ga ne bi ponovo izgubili.

Tim je uspeo da preseče 800 kilograma zamršenih užadi i bova, koje su ozbiljno ograničile sposobnost životinje da pliva. Policija je dizalicom podigla opremu iz vode kako bi se uverila da nije opasna po druga plovila ili divlje životinje.

Lokalna zvaničnica Elen Dvajer rekla je da su spasioci uklonili oko 185 od ukupno 200 metara užeta u koje se verovalo da je kit bio upleten.

Ona je dodala da je kit bio "dobro raspoložen", uprkos tome što je bio zapetljan u užad i bove. Zabeleženo je da kitovi žive duže od 50 godina, ali neki od najvećih faktora rizika za njihove živote su ljudske aktivnosti, uključujući opremu za pecanje, čamce i zagađenje, kao i prirodne predatore kao što su orke.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: