Aktuelno 0

28.06.2024.

14:05

"Rat" oko kebaba

Udruženje ćevabdžija u Istanbulu podnelo je nedavno zahtev da EU propisima zaštiti turski način njegove pripreme, što je izazvalo talas negodovanja u Nemačkoj koja takođe polaže pravo na to jelo.

Izvor: Tanjug

"Rat" oko kebaba
Mo Photography Berlin/Shutterstock

Podeli:

Nemci, naime, imaju svoj način pripreme doner kebaba, prenosi Tajms. Otprilike trećina Nemaca konzumira najmanje jedan doner mesečno, kupljen na više od 15.000 kioska za ćevape širom zemlje, uključujući 1.600 samo u Berlinu.

Kritičari su tursko gastronomsko otimanje oko kebaba opisali kao prvu akciju u "globalnom ratu za hranu" i "napad na nemački kulturni identitet".

Ukoliko Brisel usvoji uredbu, to bi primoralo nemačke proizvođače doner kebaba da, ili u potpunosti revidiraju svoje recepte, ili da jelo nazovu drugačije, pod pretnjom novčane ili, barem u teoriji, zatvorske kazne.

Ove nedelje, poslednjeg dana pre isteka mogućnosti za podnošenje prigovora, krovna grupa nemačkih proizvođača kebaba sa sedištem u Berlinu zatražila je od ministarstva za hranu da se zauzme u njihovo ime.

Tursko apliciranje za zaštitu kebaba podneto Evropskoj komisiji izazvalo je negodovanje u Nemačkoj, a Frankfurter Algemajne Cajtung spekuliše da su kampanju u Turskoj pokrenuli desni populistički političari povezani sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: