Aktuelno 6

25.06.2024.

19:49

Aktivisti za prava žena bune se zbog oslobađanja Asanža

Aktivisti za prava žena izrazili su danas žaljenje zbog toga što Džulijan Asanž, koji je pušten danas na slobodu, nije ispitan u vezi sa optužbama za silovanje i druge seksualne zločine koje je navodno počinio.

Izvor: Tanjug

Aktivisti za prava žena bune se zbog oslobađanja Asanža
Profimedia

Podeli:

Šefica švedskog Ženskog lobija, krovne organizacija grupa za ženska prava, ocenila je da je to "izdaja prema ženama koje su ga prijavile i kojima nije data šansa za pravnu zaštitu". 

"Ovo je poglavlje srama i izdaje koje se završava njegovim oslobađanjem. Ovde je reč o slučaju koji se odvija na velikim političkim pozornicama, a nasilje muškaraca nad ženama dobija neverovatno malo na važnosti," dodala je.

Možda vas zanima

Vikiliks je ranije danas saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Možda vas zanima

Asanž bi trabalo u sredu da postigne dogovor sa američkim paravosuđem, a, kako su naveli američki tužioci, pristao je da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane.

Osnivač Vikiliksa je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. na osnovu evropskog naloza za hapšenje nakon što su švedske vlasti saopštile da žele da ga ispitaju zbog optužbi za seksualne zločine koje su kasnije odbačene. 

Pobegao je u ambasadu Ekvadora, gde je ostao sedam godina, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Izvučen je iz ambasade Ekvadora 2019. i zatvoren jer nije platio kauciju. Od tada je bio u londonskom zatvoru Belmarš s najstrožim obezbeđenjem, odakle se gotovo pet godina borio protiv izručenja u Sjedinjene Države.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: